Ha az Erasmus+ program már csak abban segít neki, hogy rájöjjön, ki ő, akkor már megérte!

2023.10.26.

Hír | Szakképzés

Tóth Judit Emma hosszú évek óta lelkesen segíti az oktatókat és diákokat egyaránt a külföldi tapasztalatszerzésre. A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum koordinátora mesélt arról, hogy szerinte miért érdemes a szakképzési szektorban is kihasználni az Erasmus+ program adta lehetőségeket.

Hogyan járul hozzá az Erasmus+ a szakképzési szektorban tanulók fejlődéséhez?

Egyrészt világot látnak, kinyílnak előttük olyan kapuk és lehetőségek, amik az Erasmus+ nélkül nem lennének: megismernek más kultúrákat és fejlődnek a szakmájukon belül, tanulnak és növekszik az elhivatottságuk.

A külföldi környezet a legtöbb tanulónknak alapvetően kívül esik a komfortzónáján és rengeteg új feladattal, kihívással találkoznak. Ilyen helyzetben feltalálni magukat egyértelműen fejleszti a problémamegoldó készséget, ami jelenleg az egyik kulcsfontosságú, a munkaerőpiac által is elvárt képesség.

Hogyan járul hozzá egy ilyen élmény a diákok és tanárok motiváltságához?

A nyelvtanulásban mindenképpen motiváltabbak lesznek, hiszen megszűnnek olyan gátlások, amik miatt korábban nem mertek megszólalni. Akik pedig kevésbé ismerik az idegen nyelvet, láthatják, hogy a társaik mennyire könnyen alakítanak ki ennek köszönhetően kapcsolatokat. Ebből maguk is erőt meríthetnek. 

A szakmájuknak is egy más oldalát ismerik meg, sok új technológiával találkoznak, látókörük szélesedik és ilyenkor kezd kialakulni bennük, hogy az adott szakmán belül pontosan mi is érdekli őket. Persze olyan diák is van, aki külföldön jön rá arra, hogy nem akar a szakmában maradni. De ezzel sincs semmi baj, hiszen, ha az Erasmus+ program már csak abban segít neki, hogy rájöjjön ki ő és mi a hivatása, akkor már megérte!

Azt tapasztaljuk, hogy a diákok büszkék arra, amit elértek, és erről szívesen beszélnek. Emiatt is indítottuk el saját Erasmus+ nagykövet programunkat, ahol a legrátermettebb diákoknak szervezett keretek között lehetőséget adunk, hogy ők legyenek az Erasmus+ program intézményi hangjai.

Nem csak a személyes fejlődést segítheti az Erasmus+…

Hogyan járul hozzá a program az intézmény fejlődéséhez, elismertségéhez?

Az Erasmus+ program szerencsére egyre elterjedtebb, már az általános iskolások körében is. Így, ha azt tudjuk nekik mondani, hogy nálunk bármilyen szakmát is választanak, tudnak külföldi gyakorlatra menni, az egy vonzó tényező, amit a beiskolázási eredményeink is igazolnak.

Sok nemzetközi partnerünk van, így nemcsak Magyarországon, de már Európa-szerte ismernek minket, aminek köszönhetően egyre több külföldi diák és tanár érdeklődik az iránt, hogy nálunk szerezzen nemzetközi tapasztalatot gyakorlaton vagy szakmai látogatáson keresztül. Az Erasmus+ programnak köszönhetően 2022-ben több mint 200 résztvevőt fogadtunk a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrumhoz tartozó szakképző iskolákban.

Miért fontos, hogy a diákok a külföldi módszereket is megismerjék?

Ahhoz, hogy valaki valamiben jó legyen és fejlődjön világot kell látni, új technológiákat, eljárásokat kell megismerni és ami talán a legfontosabb: idegen nyelveket kell beszélni. Azok, akik képesek más országbeli társaikkal megértetni magukat rengeteg új kapcsolatra tehetnek szert, legyen az akár szakmai, akár személyes. Élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is sok más eljárást ismerhetnek meg, a külföldi diáktársaik, cégvezetők, vagy a tanáraik motiváltsága pedig ösztönző hatással van a diákok hivatástudatára is.

„Kevésbe lesz idegen az idegen”

Hogyan viszonyulnak a programban részt nem vevő diákok a külföldi tapasztalatszerzéshez?

Szerencsére egyre kevesebb azon diákok száma, aki nem mernek elindulni, de persze akadnak páran. Amiatt, hogy társaik világot látnak, élmenyeket hoznak haza, számukra is kicsit kevésbe lesz idegen az idegen. Különösen fontos olyan elszigetelt településeken, ahol nem mindennap találkoznak más országbeliekkel.

Sok diákot és külföldi tanárt fogadunk, aminek köszönhetően azok is megismerhetnek külföldi résztvevőket, akik nem utaznak ki. Szerencsére elmondhatjuk, hogy nem igazán találkozunk olyan diákokkal, akikben ellenérzést váltana ki az Erasmus+ program.

 

Idén október 23 és 27 között a különböző helyi, regionális és országos szervezetek, illetve szakképzéssel foglalkozó partnerintézmények rendezvényeinek ad teret az Európai Szakképzési Hét.

Böngésszen az események között és legyen részese a programsorozatnak!

 

Utolsó módosítás: 2023.11.13.