Budapesten tartották a tízéves Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram partnerországainak találkozóját

2023.12.08.

Nemzetköziesítés | Felnőtt tanulás, Felsőoktatás

Háromnapos rendezvény keretein belül találkozott egymással a Stipendium Hungaricum programban részt vevő ösztöndíjas hallgatók, partnerek és magyar felsőoktatási intézmények november végén.

A Tempus Közalapítvány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében megvalósuló eseményen a résztvevők, a Stipendium Hungaricum 10. évfordulója alkalmával visszatekintettek az elmúlt évtized legfontosabb mérföldköveire, eredményeire is.

Az esemény a 2023/2024-es tanév friss ösztöndíjasainak a köszöntésével indult. A világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett hallgatókat a programsorozat Welcome elnevezésű rendezvényén Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára köszöntötte. A beszédet követően átadták a Hallgatói Kiválósági Díjakat és idén első ízben a Magyar Nyelvi Kiválósági Díjakat, melyekkel a legkiemelkedőbb ösztöndíjasokat jutalmazták.

Az ebédszünet után a hallgatók kisebb csoportokba osztva interkulturális workshopon és egy interaktív magyar néptáncbemutatón vehettek részt. A program remek lehetőséget kínált, hogy a résztvevők megismerkedhessenek más egyetemek ösztöndíjasaival, találkozzanak az Alumni Network Hungary önkénteseivel és megosszák az első hónap benyomásait a küldő országukból érkezett partnerekkel. Az este a partnerek számára rendezett állófogadással zárult, melyet Dr. Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány Kuratóriumának elnöke nyitott meg.

A három nap alatt számos szekción, kerekasztal beszélgetésen és plenáris előadáson vehettek részt a küldő partnerek és a magyarországi felsőoktatási intézmények képviselői, melyeken kiemelt téma volt a Stipendium Hungaricum évfordulója.

A résztvevők értékelték az ösztöndíj legfontosabb eredményeit és kihívásait a felsőoktatás nemzetköziesítésében. Hangsúlyozták, a program fontos szerepet játszott Magyarország diplomáciai kapcsolatainak alakulásában, valamint a magyar felsőoktatási intézmények és az ösztöndíjas hallgatók életében.

A programsorozat további részében a tudásmegosztáson és a kapcsolatépítésen volt a fő fókusz: a partnerek és az intézmények bemutatták egymásnak jó gyakorlataikat, több oldalról is megismerhették a jelentkezési, nominálási és felvételi folyamatokat. Szó esett a Stipendium Hungaricum promóciójáról, az Alumni Network Hungary működéséről és az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitásról is. A szekciók mellett a CEEPUS hálózat központjainak képviselői is találkozhattak egymással.

 

A rendezvényt kerekasztalbeszélgetés zárta. A résztvevők felidézték, számukra milyen mérföldköveket, tapasztalatokat hozott a program, mik voltak a legnagyobb kihívások az elmúlt évtized során. A háromnapos programsorozat remek lehetőséget biztosított a jó gyakorlatok megosztására és az oktatási együttműködések előmozdítására, valamint a Stipendium Hungaricum jövőbeli céljainak megvitatására.

 _

Utolsó módosítás: 2023.12.15.