Új lehetőségek előtt a magyar felsőoktatás

2014.12.18.

Hír | Felsőoktatás

Távoli, nagy hallgatói potenciállal rendelkező országokban mutatkozott be a magyar felsőoktatás

Hallgatói és oktatói cserék, kutatási együttműködések, meglévő kapcsolatok erősítése, új kapcsolatok kialakítása, doktori iskolák számára közös képzési programok kidolgozása – néhány cél, amiért a magyar felsőoktatás szereplői útra keltek ősszel. Összesen 20 felsőoktatási intézmény 4 ország 7 nagyvárosában mutatta be kínálatát Jakartától Sao-Paulóig.

A Tempus Közalapítvány a felsőoktatás nemzetköziesedésének elősegítése céljából tett erőfeszítéseinek fontos eleme a magyar felsőoktatás láthatóvá tétele az európai és Európán kívüli oktatási színtéren. Ennek érdekében a Campus Hungary Program keretében 4 ország 7 nagyvárosába szerveztek megjelenési lehetőségeket intézményi és hallgatói vásárokon, szakmai konferenciákon összesen 20 felsőoktatási intézmény számára. A rendezvényeken a Magyar Rektori Konferencia (MRK) képviselői is részt vettek. A szakmai kapcsolatok erősebbé tétele és a lehetséges együttműködési területek feltérképezése céljából nemzetköziesítés és minőségfejlesztés témakörben műhelymunkákat, valamint intézménylátogatásokat is szerveztek.

„A program jelentősége abban rejlik, hogy így a pályázó felsőoktatási intézmények szervezett és egységes arculati keretek között távoli, nagy hallgatói potenciállal rendelkező országokban is bemutathatják kínálatukat” – mondta el Kisbáró Edina, a Tempus Közalapítvány pr koordinátora. A magyar felsőoktatás egészének szempontjából pedig mindenképpen hozzáadott értéket jelent, hogy az alkalmanként tíz-tizenöt intézményt magába foglaló magyar pavilon pedig látványosan és vonzóan jelenik meg a kiállításokon.

Az intézményi vásárokon való megjelenés célja a magyar felsőoktatási intézmények szakmai képviselete és népszerűsítése, a meglévő intézményközi együttműködések megerősítése, emellett a lehetséges új partnerekkel történő kapcsolatfelvétel elősegítése – hallgatói és oktatói csere, valamint doktori iskolák számára közös képzési programok kidolgozása érdekében. A távoli országokban való bemutatkozást az is indokolja, hogy 2015-től az Erasmus+ program megnyitja kapuit a nagyvilág felé: a világ bármely országába el lehet majd jutni az uniós oktatási program támogatásával.

A hallgatói vásárokon a magyar felsőoktatás pozícionálása és népszerűsítése, a hallgatótoborzás a fő cél. „Az indonéziai kiállítás négy napja alatt például átlagosan 200-300 potenciális hallgatóval folytattak személyes beszélgetéseket az intézményi képviselők, egy három napos intézményi vásáron pedig 30-40 intézmény képviselőjével tudnak tárgyalásokat folytatni” – tette hozzá a pr koordinátor.
A hallgatói vásárokon a Tempus Közalapítvány a helyszínen tájékoztatta a diákokat a lehetőségekről, érdeklődésüknek megfelelően irányította őket a felsőoktatási intézményekhez, általános információkat nyújtott Magyarországról, valamint országbemutató előadásokat tartottak, melyeket egy-egy alkalommal több százan hallgattak meg.

Az indonéz fiatalok az ösztöndíj lehetőségekre voltak kíváncsiak, emellett főként a mesterszakok iránt érdeklődtek. A tudományterületeket tekintve a nemzetközi kapcsolatok és nemzetközi gazdálkodás iránt érdeklődők száma volt magas.
Elsősorban a mesterképzés iránt érdeklődtek a magyar standokat felkereső brazil és kolumbiai hallgatók is, többen voltak azonban, akik PhD-tanulmányaikhoz kerestek kutatóhelyet, doktori iskolát. Kolumbiában a visszajelzések alapján az angol nyelvtanulási lehetőséget nyújtó intézmények bizonyultak népszerűnek, de nagyra értékelték az egyes intézményeknél biztosított ingyenes magyar nyelvtanulást is. Keresett volt az általános mérnöki képzés, a gazdaságtudományi mesterképzések (MBA), a jogi és kommunikációs tudományterületek, valamint több hallgató is információt kért a művészeti – zenei, grafikus, filmművészeti, színházi design – képzésekről, tanulási lehetőségekről. Mindkét országban konkrét elképzelésekkel érkeztek a hallgatók a magyar standokhoz, hiszen hazánkban a nyugat-európai országokéhoz képest alacsonyabb megélhetési költségek mellett juthatnak minőségi felsőoktatáshoz.

Vietnam
November 27-én vette kezdetét Hanoiban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MRK által szervezett Első vietnami-magyar rektori konferencia, amelyet Áder János köztársasági elnök és Pham Vu Luan oktatási és képzési miniszter nyitott meg. Az elnöki és a miniszteri köszöntőket követően Dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár és Dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke mutatta be a magyar felsőoktatást és a K+F szektort valamint az Európai Felsőoktatási Térséget. A plenáris ülésen továbbá Nemeslaki András, a Tempus Közalapítvány kuratóriumának elnöke beszélt a nemzetközi együttműködés, a nemzetköziesítés, valamint a felsőoktatási intézmények és a cégek közötti együttműködések lehetőségeiről és tapasztalatairól. „A felsőoktatás nemzetköziesítése és a hallgatói mobilitás különösen is fontos a versenyképes gazdaságok számára, amelyeknek sokoldalúan képzett és földrajzi értelemben is mobil, gazdag interkulturális és nyelvi kompetenciákkal felvértezett munkavállalókra van szükségük.” – mondta Nemeslaki András.

Prága
A 2014-es évben az EAIE (European Association for International Education) éves konferenciájának és kiállításának Prága adott otthont, amelyen a Tempus Közalapítványon kívül tizenegy magyar felsőoktatási intézmény és a Magyar Rektori Konferencia képviselői vettek részt. Az intézményi kiállításon több mint 5.000 résztvevő és megközelítőleg 200 kiállító jelent meg a világ minden pontjáról, összesen 90 országból.

Indonézia
November 8-13 között a Campus Hungary Program keretében tizenegy magyar felsőoktatási intézmény mutatta be kínálatát az EHEF (European Higher Education Fair) keretei között Indonézia három nagyvárosában Makassarban, Surabayában és Jakartában. Utóbbiban több mint 13.000-ren látogattak el a kétnapos vásárra. A három nagyvárosban összesen több mint 20.000 látogató volt kíváncsi a felsőoktatási hallgatói vásárokra.

Dél-Amerika
Nyitottak és céltudatosak a kolumbiai és brazil hallgatók, felsőoktatási intézmények a magyar felsőoktatás iránt – derült ki a dél-amerikai megjelenésen. 15 magyar felsőoktatási intézmény jelent meg Bogotában (Europosgrados Colombia 2014) és Sao Paulóban (Europós Brazil 2014), ahol összesen 15.000 hallgató fordult meg a vásárokon.
A Tempus Közalapítvány részt vett a Latin-American and Caribbean Higher Education Conference (LACHEC) éves konferenciájának programjában is 2014. november 25-26. között Bucaramangában. A bilaterális együttműködések, minőségfejlesztés és a nemzetköziesítés témájában szakmai előadásokkal járult hozzá a konferencia sikeréhez, melyre idén csaknem 450 fő regisztrált. A szakmai konferencián és vásáron az Emberi Erőforrások Minisztériuma is képviseltette magát.


A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Utolsó módosítás: 2014.12.18.