Az oktatás szerepe a diszkrimináció és rasszizmus elleni harcban

2015.04.17.

Oktatás és képzés az EU-ban | Felsőoktatás, Köznevelés, Felnőtt tanulás, Nonprofit szervezet, Önkormányzatok, , Szakképzés

Az EU oktatási minisztereinek közös nyilatkoztata

Március 17-én Párizsban találkoztak, és nyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió országainak oktatási miniszterei és Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos. A résztvevők a párizsi és koppenhágai terrortámadások nyomán az oktatás szerepét hangsúlyozták a hasonló események megelőzése érdekében.

A tagállamok oktatási miniszterei és a biztos amellett foglaltak állást, hogy az oktatás területén megvalósuló együttműködéssel az Európát érintő közös kihívások kezelése hatékonyabbá válhat. A nyilatkozatban a résztvevők kiálltak az Európai Unió alapvető értékei, azaz az emberi méltóság, a szabadság (és egyben szólásszabadság), a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

A szükséges lépéseket európai, nemzeti, regionális és helyi szinten kell megtenni. A legfontosabb feladatok között szerepel a befogadó oktatás megteremtése; a kritikus gondolkodás fejlesztése, ami segíti a fiatalokat a propaganda felismerésében és a gyűlöletbeszédnek való ellenállásban; a földrajzi, szociális és oktatási egyenlőtlenségek leküzdése; az oktatásban érintett szereplők közti párbeszéd és együttműködés támogatása; valamint a tanárok felkészítése a különböző hátterű gyerekek tanítására, és arra, hogy aktívan felléphessenek a diszkrimináció, az intolerancia és a rasszizmus ellen.

A célok megvalósítása a nyilatkozat szerint az Oktatás és képzés 2020 általános stratégiával összhangban, többek között az Erasmus+ program segítségével képzelhető el.

 

A nyilatkozat teljes szövege itt elérhető

Utolsó módosítás: 2015.04.17.