Mit kínál az Europass a HR-eseknek?

2016.01.28.

Europass |

„Egy gombnyomással a saját céges CV-adatbázisba illeszthetőek az Europass formátumban érkezett önéletrajzok” – mondta az új, a munkaadókat célzó fejlesztésről a HR Spiritnek Szabó Csilla.

A Tempus Közalapítvány Europass koordinátorával az Europass 10 éves születésnapja apropóján beszélgetett a HR Spirit portál az EU legnépszerűbb dokumentumáról. Tavaly Magyarországról 1,3 millióan töltöttek ki ilyen önéletrajzot, és 10-ből átlagosan 4 álláspályázat így érkezik a munkaadókhoz.

HR Spirit: Milyen önéletrajzzal pályázott 2012-ben, amikor jelentkezett mostani munkakörébe?

- Természetesen Europass önéletrajzzal (nevet). A Tempushoz korábban és most is minden pályázathoz ilyen formátumú CV-t kérünk magyar és angol nyelven.

HR Spirit: Őszintén: mi volt a véleménye akkor az Europass CV-ről?

- Alapvetően tetszett, mert jól strukturált volt a formátum és könnyű volt kitölteni. Ugyanakkor azt már akkor lehetett látni, hogy „ráncfelvarrásra szorul”.  Az interjúra többek között azzal készültem fel, hogy konkrét ötleteket és javaslatokat írtam össze a dokumentumok továbbfejlesztéséhez.

HR Spirit: Jómagam akkoriban úgy érzékeltem, hogy az Europass CV megosztotta a személyzeti szakembereket. Valakik szerették és ajánlották minden álláskeresőnek. Akadt viszont egy réteg, aki „Csak az Europasst ne!” felkiáltással állt a kérdéshez. Annyi bizonyos, nem igazán volt rugalmas, személyre szabható.

- Az Europass CV akkor is segítség volt azoknak, akik az iskolából kikerülve elkezdtek állást keresni. A felhasználói profil is visszaigazolja, hogy az Europasst általában első önéletrajzként használják, olyan fiatalok, akiknek még nincs tapasztalatuk ezen a téren. A szerkesztőfelület vezeti őket, előre adja a struktúrát.

Ennek ellenére valóban változtatni kellett: rugalmasabbá, felhasználóbarátabbá kellett alakítani a felületet és modernizálni a kinézetét. A mostani formátum mögött évek fejlesztőmunkája és finomhangolása áll – informatikában a CEDEFOP (ez az EU szakképzési ügynöksége – a szerk.), tartalomban a nemzeti Europass központok hálózata részéről.

Olvassa tovább az interjút IDE kattintva.

Utolsó módosítás: 2016.01.28.