Sajtószoba

Utolsó módosítás dátuma: 2009.01.14.

A Tempus Közalapítvány által 2008-ban kiadott sajtóközlemények

A tanári hivatás megújulásáról tanácskoztak
2008. december 9.

Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy a mai világban jó tanár legyen valaki és hogyan lehet ezeket megszerezni? Mit jelent a tanári autonómia a gyakorlatban? Milyen hatással vannak a tanárképzés változásai az iskolák életére? Hogyan építhetők be a nemzetközi együttműködések eredményei a napi munkába? A nemzetközi mobilitási projekteket vizsgálta ezen kérdések mentén - az Egész életen át tartó tanulás jegyében – mai konferenciáján a Tempus Közalapítvány. Az eseményen átadták az idei Európai Nyelvi Díjat, és elismerték az elmúlt időszak legjobb Leonardo beszámolóját is.

Olvasson tovább!

Négy magyar résztvevő a brüsszeli díjazottak között
27 millió euró az Európa a polgárokért programban
2008. november 18.

Múlt pénteken osztották ki Brüsszelben az Európa a polgárokért elnevezésű programhoz kapcsolódó Aranycsillag-díjat, amely második éve az aktív európai polgári szerepvállalás elismerését szolgálja. A 12 díjazott projektben szerepel 4 magyar város is. Magyarország kiemelkedően sikeres az „aktív európai részvételben”, amelynek keretében jelenleg is több alprogramra nyújthatnak be pályázatot az együttműködésre kész magyar városok, szervezetek.

Olvasson tovább!

Egyéjszakás kaland Európa 28 országában
Pénteken Kutatók éjszakája 2008

2008. szeptember 23.

Minden eddiginél sokszínűbb programkínálat várja pénteken országszerte a tudomány iránt érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. Sopronban kutatói utcabál és szerelemzene, Debrecenben Egyetem téri dzsembori, Budapesten Zöldtetők Éjszakája, Csodák Palotája – ez csupán néhány a több száz, ingyenes előadásból, kiállításból, szórakoztató-tudományos programból, ahol a kísérletező kedvű kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak több száz kutatóval, és hétköznapibb nyelven ismerkedhetnek tudományos munkájukkal.
Az Európai Bizottság által 2005-ben kezdeményezett, 28 európai országban ugyanazon az éjszakán zajló fesztiválszerű rendezvénysorozat a kutatói életpálya népszerűsítésére jött létre. Magyarország idén harmadszor csatlakozott az őszi „észbontó” éjszakához.

Olvasson tovább!

Európai szintű elismerés az idegen nyelvek tanításában
2008. szeptember 2.

Idén hetedik alkalommal hirdeti meg az Európai Bizottság és az Oktatási és Kulturális Minisztérium az Európai Nyelvi Díjat, amely az idegen nyelvek tanítása terén megvalósuló, innovatív hazai programokat, folyamatokat hivatott elismerni.
A nyelvileg is sokszínű Európában a nyelvoktatás méltán hangsúlyos téma, és különösen Magyarországon van szükség a jó kezdeményezésekre. Az eddigi, nemzetközi viszonylatban is elismert magyar nyelvi programok nyomán a díj meghirdetői 2008-ban is keresik a nyelviskolák, közoktatási, felsőoktatási, szakképző intézmények, civil szervezetek példamutató nyelvoktatási, nyelvtanulási gyakorlatát.

Olvasson tovább!

Tanulás egy egész életen át
Kiemelkedően sikeres az Erasmus
2008. augusztus 21.

Az Egész életen át tartó tanulás program pályázati formáinak kihasználtsága és sikeressége a 2007-2013-as programgenerációban egyre növekszik: az Erasmus ösztöndíj keretében kiutazó hallgatók száma csaknem elérte a 3800 főt, ebből majd félszáz felsőoktatásban tanuló utazik idén külföldre szakmai gyakorlatra. Egyre több pedagógusban ébred fel a szakmai megújulás igénye: a közoktatás minőségét az elmúlt tanévben rekordszámú (231 fő) kiutazó tanár szakmai tanulmányútjának tapasztalata javítja.

Olvasson tovább!

Napvilágot látott a felsőoktatási „almanach”
Modernizáció, expanzió, globális versenytér
2008. június 17.

Ma ismertették az OECD legfrissebb, leggazdagabb információforrást jelentő felsőoktatási jelentését – Felsőoktatás a tudástársadalomért címmel – a Tempus Közalapítványnál. Az elmúlt évtizedek jellemző felsőoktatási trendjeinek sorában többek között a modernizáció, az expanzió és a globális verseny szerepelnek.

Olvasson tovább!

600 kutató, 15 város, 1 éjszaka
Kutatók Éjszakája 2008

2008. június 12. 

Magyarország idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvénysorozatban, melynek során szeptember 26-án délutántól kezdve egész éjjel nyitott laboratóriumok és egyetemek várnak országszerte kicsiket és nagyokat, hogy hétköznapi nyelvre lefordítva közelebb hozzák őket a tudomány világához. A fotópályázattal egybekötött fesztivál-jellegű eseménysorozatban a több száz program között boszorkánykonyha, káosz és fraktálok, repülésszimuláció, fénycsapdázás és fogyatékosságtörténeti vándorkiállítás is várja a látogatókat.

Olvasson tovább!

Hogyan tanulható az „egy-másság”?
Konferencia a kultúrák közötti párbeszédről az oktatásban
2008. május 20.

Hogyan fordíthatjuk közös javunkra az eltérő kulturális hátterünket és világlátásunkat? Melyek azok az interkulturális kompetenciák, amelyekre a munka során csakúgy szükségünk van, mint a magánéletben? Hogyan járulnak hozzá ehhez a dialógushoz az Egész életen át tartó tanulás program által támogatott oktatási-képzési projektek, iskolai együttműködések, egyéni tanulmányutak, külföldi tanulmányok? Ezekről a kérdésekről esett szó a Tempus Közalapítványnak a Kultúrák közötti párbeszéd Európai Éve alkalmából rendezett budapesti konferenciáján.
Az oktatásnak kulcsszerepe van abban, hogy a fiatalokat felkészítse a sokszínű Európa nyújtotta lehetőségekre és kihívásokra, a külföldi tanulmányok, szakmai gyakorlatok alatt végbemenő tanulási folyamat legfontosabb hozadékát pedig éppen az interkulturális készségek elsajátítása jelenti.

Olvasson tovább!

Az édesanyák munkavállalásáról tanácskoztak
VANDA: Amikor a kismamából vállalkozó lesz
2008. április 30.

VANDA (VállAlkozó Nők, Dolgozó Anyák) nevű, kisgyerekes szülőknek szóló programjának nyitókonferenciáját tartotta ma a Tempus Közalapítvány. A „kismama-generáció” elhelyezkedési gondjait a családi és munkahelyi szerepkonfliktusok megvizsgálása után a vállalkozó nők szemszögéből is megvitatták a résztvevők, többek között D. Tóth Kriszta újságíró és Csapó Ida gender szakértő közreműködésével.
A programhoz kapcsolódó 7 hónapos vállalkozói képzés – az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával – májusban kezdődik. A projekt általános célja, hogy javuljon a kisgyerekes anyukák vállalkozóként történő foglalkoztatása, ezáltal pedig társadalmi megbecsülése is.

Olvasson tovább!

Több mint 600-an utaznak az EGT/Norvég alapból finanszírozott oktatási/képzési mobilitási programmal 2008-2009-ben
2008. április 23., Budapest

61 intézményi projekt kap támogatást 2008-ban a Tempus Közalapítvány által koordinált pályázati alapból, amelyhez a támogatást a közalapítvány az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által meghirdetett programból nyerte, a humánerőforrás-fejlesztés és oktatás prioritáshoz kapcsolódóan. A 267 millió forintos alappal rendelkező program támogatásával mintegy 600 be- és kiutazás valósulhat meg.

Olvasson tovább!

Képesítési keretrendszerek és a felsőoktatás
Bologna konzultációs nap Veszprémben
2008. április 16.

Az Európai és az Országos Képesítési Keretrendszer aktualitásait tekinti át a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban a csütörtöki Bologna konzultációs nap. A képesítési keretrendszereket és azok felsőoktatási vonatkozásait az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Bologna tanácsadók vitatják meg a résztvevőkkel.
Még áprilisban megjelenik a legújabb Bologna-kiadvány is, amely információkkal szolgál a közoktatás, a szakképzés, a felnőttoktatás és a felsőoktatás szolgáltatói és igénybe vevői számára az európai országok képesítési keretrendszereiről.

Olvasson tovább!

Világ-Nyelv konferencia: Tapasztalatok és ötletek a nyelvi előkészítő évfolyamokról
2008. március 26.

A Tempus Közalapítvány/Világ–Nyelv Programiroda az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a nyelvi előkészítő évfolyamot működtető iskolák nyelvtanárai számára – gyakorlati lehetőségeket és módszereket, kutatási eredményeket bemutató – konferenciát szervez szombaton a Szent István Gimnáziumban.
A konferenciát áprilisban az OKM által támogatott akkreditált továbbképzés követi, az idegennyelv-tanulás elméleti és gyakorlati kérdéseiről.

Olvasson tovább!

50 millió euró a felsőoktatás modernizálására az EU partnerországaiban
2008. február 7.

Az Európai Bizottság közzétette a Tempus nemzetközi felsőoktatási együttműködési program új pályázati felhívását.

Olvasson tovább!

English European Commission - Education & Training Emberi Erőforrások Minisztériuma

Oldal küldése emailben

Sajtószoba

Küldés