Oktatás és innováció ‒ az eTwinning kreatív alkalmazása a téma 2023-ban

Partner hír | 2023.03.30.

Hír | Szakképzés, Köznevelés

2023-ban az Erasmus+ program partnerhálózatának éves témája az „innováció” és az „oktatás” közötti összefüggéseket tárja fel.

Az Európai Bizottság 2022-ben fogadta el az Új európai innovációs menetrendet, mégpedig azzal a céllal, hogy Európát a deep tech innováció és a start-up vállalkozások új globális hullámának élmezőnyébe juttassa.

„Az új európai innovációs menetrend lehetővé teszi majd, hogy az innovátorok, a start-up és scale-up vállalkozások és innovatív kezdeményezések világviszonylatban is az élre törjenek. Több mint egy éven keresztül konzultáltunk az érdekelt felekkel, így az innovációs ökoszisztémák vezető szereplőivel, start-upokkal, női vállalkozókkal, valamint a kockázatitőke-ágazatban, a felsőoktatásban és a magánszférában dolgozó nőkkel. Velük együtt a deep tech innováció és a start-up vállalkozások erőművévé tesszük Európát” - nyilatkozta Mariya Gabriel uniós biztos.

Az oktatás kiemelt fontossággal bír ebben az új koncepcióban, hiszen az oktatás készíti fel a jövendő innovátorait, azaz a diákokat a rendkívül kompetitív munkaerőpiacra való belépésükre.

Ezért kiemelten fontos, hogy a pedagógusok feltárják az innovációs összetevők teljes spektrumát, mint például az alkalmazkodóképesség, a tanulási igények korai felismerése, a csoportos tanulás dinamikus megszervezése, az ajánlott oktatási források, valamint a tanulói pályaorientáció támogatása.

Az oktatásnak központi szerepet kell vállalnia az innovatív tanítási módszerek tervezésében, kidolgozásában és alkalmazásában, valamint a tehetséggondozásban. Emellett az oktatás kulcsszerepet játszik a tudásban és innovációban rejlő lehetőségek fejlesztésében, terjesztésében és megvalósításában is.

Az innováció igen sokrétű, ugyanakkor nehezen mérhető. Alább röviden ismertetünk néhány olyan innovációs területet, amelyek kiemelt figyelmet kapnak 2023 folyamán az Erasmus+ program partnerhálózata, az eTwinning programban:

  • Közösségi innováció az iskolákban: kapjanak teret az iskola megújítására vonatkozó diákok által kidolgozott javaslatok. Ehhez nagyobb súlyt kell helyezni a diákok által kifejezett elképzelésekre és ötletekre és integrálni az ő prioritásaikat és szükségleteiket
  • A mentális és érzelmi jóllét az iskolákban: a szigorú tantervek által kiváltott nyomás csökkentése; a helyi közösséggel kialakított kapcsolatokra, valamint a diákok és a pedagógusok jóllétére helyezett hangsúly növelése; illetve a diák-központú, kompetenciaalapú, kreatív megközelítések előtérbe helyezése (ideális esetben az európai LifeComp keretrendszerrel összhangban).
  • Pedagógiai innováció: visszatérés a szókratészi módszerhez, az alkotáshoz, illetve a diákok támogatása saját véleményük kialakításában, valamint a saját jövőjük megtervezésében. Az iskoláknak segítséget kell nyújtania a diákoknak a kritikus gondolkodás fejlesztéséhez, illetve kreatív elképzeléseik kifejezéséhez. Ehhez nem feltétlenül szükséges digitális eszközöket használni, mindössze időt kell biztosítani a megbeszélésekhez és a gondolkodáshoz.
  • Kapcsolatok fenntartása a helyi szervezetekkel: különböző tevékenységek megrendezése a helyi szervezetekkel közös szervezésben, amelyek kiváló oktatási lehetőségeket és tapasztalatokat nyújthatnak a diákok számára.
  • Az innováció és a kulcsfontosságú innovációs témakörök bevonása: (a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság csak néhány példa), valamint a mesterséges intelligencia és az adatok tanítási és tanulási célú felhasználására vonatkozó etikai irányelvek betartása a digitális oktatási cselekvési tervbe illeszthetően.
Meggyőződésünk, hogy 2023 végére az eTwinning közösség még mélyebb megértésre jut abban a tekintetben, hogy az innováció nemcsak hogy messze túlmutat a különböző technológiák tantermi használatán, hanem magában foglalja a kreativitást, az analitikus gondolkodást, a problémamegoldó készségeket és az együttműködést is.

Egy új év és új távlatok állnak előttünk ‒ hozzuk ki belőle közösen a lehető legtöbbet! Hasznosítsuk kreatívan az eTwinninget!”

 

Forrás: eTwinning Theme of the Year 2023: Innovation and Education – Being Creative with eTwinning | ESEP (europa.eu)

Utolsó módosítás: 2023.04.24.