Erasmus+ koordinátori találkozó a Magyar Táncművészeti Egyetemen

2023.04.27.

Hír | Felsőoktatás

Az esemény lehetőséget adott a személyes eszmecserére, kapcsolatépítésre és az aktualitások megvitatására.

Immár hagyomány, hogy a Tempus Közalapítvány egynapos találkozót szervez a hazai felsőoktatási intézmények Erasmus+ programban dolgozó koordinátorai számára. Az idén 2023. április 25-én megrendezett esemény helyszínét ezúttal a Magyar Táncművészeti Egyetem biztosította. A rendezvény célja, hogy a heti rendszerességgel szervezett online konzultációs alkalmakon túl személyes eszmecserére, kapcsolatépítésre és a mindenkit érintő aktualitások részletesebb megvitatására is lehetőséget adjon.

Kiss János Kossuth-díjas, Kiváló Művész, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitóbeszédében az MTE nemzetközi sikerei mellett az Erasmus+ programban dolgozó munkatársaknak mondott köszönetet. Őt Verses István, a Tempus Közalapítvány Erasmus+ programigazgatója követte, aki az Erasmus+ program aktualitásait emelte ki előadásában.

Beszédében az idei pályázati kör statisztikái mellett az elmúlt év eredményeit mutatta be, különös tekintettel az újonnan bevezetett rövidtávú mobilitási forma, a Blended Intensive Program (BIP) és a megújult, szélesebb pályázói kör számára kiterjesztett Erasmus+ kiegészítő támogatások első tapasztalataira. A délelőtti programokat az új, vagyis kevesebb, mint egy éve Erasmus+ koordinátorként dolgozó kollégák rövid bemutatkozása követte, majd egy közérdekű kérdezz-felelek rész zárta.

A délután folyamán két körben, öt téma mentén zajlottak a szekciós csoportbeszélgetések:

  • A digitalizáció intézményi szervezése, tapasztalatok, jó gyakorlatok, tudásmegosztás intézményen belül szekcióban a pályázatok és a mobilitások menedzsmentjéhez kapcsolódó szoftverek és rendszerek minősége, az intézményen belüli folyamatok és azok fejlesztése, valamint a digitalizáció témaköre adták a problémafelvetések és a tapasztalatcserék alapját.
  • A BIP adminisztráció, jó gyakorlatok témakörben a Blended Intensive Program keretében szervezett kurzusok megvalósításáról folyt diskurzus az ebben az új programtípusban már tapasztalattal rendelkező és az új lehetőséggel még csak ismerkedő koordinátorok között.
  • A Sikeres KA171 projektek: Tippek és trükkök az intézményen belüli, a partnerekkel és a résztvevőkkel történő kapcsolattartásban szekcióban a nemzetközi kreditmobilitásban már járatos koordinátorok oszthatták meg egymással és a pályázattípussal még csak ismerkedő intézményekkel a tapasztalataikat és tanácsaikat a sikeres partnerségek kialakítására vonatkozóan.
  • Az Új mobilitási formák: Blended mobility, rövid mobilitások, doktori mobilitások szekcióban a blended mobilitási forma és a rövid mobilitások megvalósításának lehetőségeit és előnyeit járták körül a résztvevők, amelyek közül külön kiemelésre kerültek a doktori képzésben részt vevő hallgatók számára elérhető új mobilitási lehetőségek.
  • A Hallgatói toborzás és az Erasmus+ program promóciója szekcióban a Tempus Közalapítvány kommunikációs segédanyagainak bemutatása után a koordinátorok a hallgatók pályázásra buzdításának kihívásairól és intézményi kommunikációs jó gyakorlatokról esett szó nyitott beszélgetés keretében.

Utolsó módosítás: 2023.04.27.