Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj

2023.05.15.

Ösztöndíj | Felsőoktatás

Az UNESCO közzétette a „Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj – Fiatal kutatók kapacitásának és hozzájárulásának megerősítése a Selyemutakhoz” elnevezésű kezdeményezés harmadik pályázati felhívását.


Az UNESCO Selyemutak Program keretében folyó munka célja a selyemutak gazdag történelmének, közös örökségének és szellemiségének jobb megértése.

Ehhez járul hozzá a Kínai UNESCO Nemzeti Bizottság támogatásával 2021-ben elindított pályázati lehetőség is, amellyel ösztönözni kívánják a fiatal kutatókat a selyemutak közös örökségének további tanulmányozására.

A támogatásra minden országból pályázhatnak posztgraduális kutatók, akik a jelentkezés időpontjában legfeljebb 35 évesek. A javasolt kutatást végezheti egyéni kutató, vagy része lehet egy csoportnak, vagy együttműködési projektnek, azonban kutatási projektenként csak egy támogatást ítélnek oda.

A felhívásra benyújtott pályázatok közül a bíráló testület 12 nyertes kutatási projektet választ ki.
A nyertes projektek külön-külön 10.000 USD összegű támogatásban részesülnek.

A benyújtott projekteknek az alábbi témákhoz kell kapcsolódniuk:

  • a selyemutak mentén kialakult közös örökség és plurális identitás,
  • annak belső sokszínűsége,
  • a kortárs társadalmakban rejlő potenciálja a kreativitás, a kultúrák közötti párbeszéd, a társadalmi kohézió, a regionális és nemzetközi együttműködés terén,
  • és végső soron a fenntartható béke és fejlődés.

A jelentkezés határideje: 2023. május 31.

Milyen kutatási területek támogathatók a selyemutakkal kapcsolatban?

  • A kutatási területek széles köre támogatható, beleértve a multidiszciplináris és többdimenziós javaslatokat, amelyek nem korlátozódnak egy adott régióra vagy időszakra. A javasolt kutatás kiterjedhet a selyemutak közös örökségéhez kapcsolódó számos témakörre.
  • Példaként említhető a tudomány és technológia, vallás és spiritualitás, nyelv és irodalom, művészetek és zene, hagyományos sportok és játékok, gazdaság és kereskedelem, stb.

A pályázat benyújtása:

  • A pályázati dokumentáció összeállítását pályázati útmutató segíti. A pályázat benyújtásához a díj hivatalos oldalán közzétett nyomtatványt kell használni.
  • Az angol nyelven összeállított jelentkezést a silkroadsgrant@unesco.org e-mail címre kell megküldeni 2023. május 31-ig.
  • A támogatottak névsorát 2023 októberében hozzák nyilvánosságra.
  • A támogatásról szóló átfogó útmutató, amely tartalmazza a pályázói jogosultsági kritériumok részleteit, a megfelelő kutatási témákat és az értékelési folyamatot, a linkre kattintva érhető el. 

Kérjük a pályázókat, hogy pályázatuk benyújtásáról szíveskedjenek tájékoztatni a Tempus Közalapítványt az info@tpf.hu e-mail címen.


További információk:

Utolsó módosítás: 2023.05.19.