A KMASZC a 2022-es évben 650 tanuló és munkatárs Erasmus+ mobilitását segítette

Partner hír | 2023.05.30.

Hír | Szakképzés

A 2020-ban megalakult Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum és a hozzá tartozó 11 agrárszakképző intézmény számos Erasmus+ projektet valósított meg a 2022-es évben, melyek között voltak 2019-es, 2020-as szakképzési és köznevelési pályázatok és Erasmus+ akkreditáció is.

Az iskolák eddig évente pályázhattak egy-, vagy kétéves projektekre, azonban az új uniós ciklusban lehetőség nyílt arra, hogy a források megszerzésére az intézmények akkreditálják magukat. Ezáltal a teljes ciklusra biztosíthatják a szükséges források rendszeres lehívását, így kiszámíthatóbbá válik a működés, hosszabb távra lehet tervezni.
Az akkreditációt a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum 2021-ben elnyerte, melynek köszönhetően az első akkreditációs évet 2022-ben sikeresen lezárta.

2022. február 27. és 2022. november 28. között, 284 diák, 58 kísérő személy és 104 munkatárs 19 országban (16 EU és 3 nem EU tagállam) vett részt a következő programokban:

  • szakmai versenyek
  • szakmai gyakorlatok
  • módszertani és nyelvi továbbképzések
  • stratégiai programok
  • szakmai látogatások

A Centrum fogadó intézményként is funkcionál: időről időre vendégül látnak tanulókat, tanárokat szintén leggyakrabban az Erasmus+ pályázatok keretében, ennek köszönhetően 124 diák és 80 munkatárs érkezett Törökországból, Lengyelországból, Olaszországból, Bulgáriából, Dániából, Horvátországból, sőt még Kazahsztánból is Magyarországra a 2022-es évben. A látogatások célja leginkább szakképzési szakmai gyakorlat és szakmai látogatás, de belga és osztrák szakértőket is fogadott a centrum.

Az intézmény elkötelezett híve a nemzetközi együttműködéseknek, így sok olyan projektben vesznek részt, ahol más Európai Uniós országokkal együtt hoznak létre tanulásmódszertant segítő anyagokat, valamint folyamatosan megosztják a jó gyakorlatokat egymással. Az együttműködések által a diákok és a tanárok mindig új tapasztalatokat szereznek, szakmai és szociális készségeik, továbbá interkulturális ismereteik is fejlődnek.

Utolsó módosítás: 2023.06.12.