Finnországban vettek részt szakmai programon a Kiss Ferenc Erdészeti Technikum tanulói

Partner hír | 2023.05.31.

Hír | Szakképzés

A finn WinNova és a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum közös Erasmus+ Kis léptékű együttműködési pályázatának keretén belül öt tanuló és szakmai oktatójuk utazhatott Finnországba.

A finn WinNova és a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum közös Kis léptékű együttműködési pályázatának keretén belül került sor az első diákok kiutazásra, mely során szakmai tapasztalatcsere történt 2023. április 16-23 között. Az iskola öt tanulója és egy szakmai oktatója vett részt a programon Poriban, Finnországban.

A Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban jóval a projektelem ideje előtt került kihirdetésre a lehetőség, hogy 5 fő motivált erdész tanuló vehessen részt a WinNova Erdészeti és Földmunka részlegének egy nyolcnapos, gyakorlatorientált képzésén. A projekt fő célja az volt, hogy a partner iskola közreműködésével olyan gyakorlási lehetőséget biztosítsanak, amelyre a magyar iskolában korlátozottan vagy egyáltalán nincs lehetőség. Emellett, hogy a tanulók megismerkedhessenek a finn kultúrával, iskolarendszerrel, gasztronómiával, természeti értékekkel, a fővárossal és az iskola szűkebb és tágabb környezetével. Nagy hangsúly került a nyelvi és szociális kapcsolatok fejlesztésére és bővítésére is.

A nyílt pályázatra 13 diák küldte el jelentkezését. Az iskolai projekt teamnek öt főt kellett közülük kiválasztani, akik az erdész szakmát, az iskolát és Magyarországot is képviselik a partnerségben és vállalják, hogy az ősszel Magyarországra érkező finn diákokat segítik majd a helyi programokon. A kiválasztás után elkezdődött a tevékenység részletes szervezése: utazás, szakmai, kulturális, általános és szaknyelvi angol felkészítés.

Vasárnap kora hajnalban indult útjára a csoport, érkezéskor pedig minden a megbeszéltek szerint történt. Az iskola programkoordinátora, Teemu Välimäki, várta a diákokat és mutatta be nekik röviden Pori városát, az iskolát és a szálláshelyet. A tanulók már ekkor aktívan érdeklődtek a kinti dolgokról, tesztelték nyelvi és szakmai tudásukat.

Az első napon Teemu és Heidi Forsberg tartott biztonsági előadást és eligazítást a tanulóknak, ismertették a heti programot, majd körbevezette a tanulókat az iskola központi épületében és a gyakorlati helyszíneket is megtekinthették. Mindenki megkapta a gyakorlathoz szükséges védőfelszereléseket is.

A hét további napjain a szakmai gyakorlaté volt a főszerep. A Kiss Ferenc tanulói a finn gyakorlatorientált erdészképzés minden területén kipróbálhatták magukat, ezzel nagyszerűen kiegészítve az itthon szerzett elméleti tudásukat. Kipróbálták a különböző harvester forwarder szimulátorokat (Ponsse, Komatsu, John Deere), kézi fűrészeket, láncfűrészeket, kézi és gépi favágási technikákat gyakoroltak, azokat a szakmai oktatókkal és a finn diákokkal közösen kiértékelték, párhuzamot vontak az itthoni módszerek között, így mindenki tanulhatott a másik féltől, gyakorolták a nyelvet és új ismeretségeket köthettek. Sor került harvester forwarder és földmunkagépeken való gyakorlatra is. A szakmán túl a diákok betekintést nyerhettek a fa építőiparba is, hogy láthassák a kitermelt fa további életciklusát is.

A szakmai ismeretbővítésen túl minden nap lehetőség volt a helyi kultúra, természet és „életérzés” megismerésére túrázás, tengerparti kirándulás, városnézés, vásárlás, „sisu” keretében. A tartalmas szakmai hetet egy egész napos kirándulás zárta a hétvégén Helsinkiben. Így a tanulók jobban megismerhették a finn fővárost is. Helsinkiből az út Budapestre vezetett, azonban itt nem ért véget a program, hiszen ősszel Magyarországra látogatnak el a finn diákok ismeretszerzésre, tapasztalatcserére. A köztes időt pedig a tapasztalatok feldolgozására, ismeretek átadására és azok összefoglalására, illetve az eddigi eredmények terjesztésére fordítja a magyar csapat, hogy bármely erdészeti szakközépiskola adaptálhassa a partnerség által kialakított jógyakorlatokat.

Utolsó módosítás: 2023.05.31.