Kultúra, tudomány, történelem és egy láthatatlan kaland

2023.08.24.

Hír | Ifjúság, EU

Így fedezte fel Eger városát egy csapat fiatal a DiscoverEU meetupon.

A rendezvények sorából természetesen Magyarország sem maradhat ki, így a programnak idén hazánkban Eger városa szolgált helyszínül. 

Az egri meetup három napon át, augusztus 2. és 4. között zajlott, és a kultúra, a történelem, a tudomány, valamint a társadalmi befogadás témáit járta körül – mindezt izgalmas, nemformális feladatok és különböző múzeumi látogatásokon keresztül. Az eseményen összesen 11 ország 25 fiatalja vett részt, így érkeztek résztvevők Hollandiából, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Finnországból, Hollandiából, Lengyelországból, Magyarországról, Németországból, Romániából és Törökországból is.

A rendezvény első napja túlnyomó részt egymással és a várossal való ismerkedéssel telt, de az Egri Érseki Palotában tett látogatásra is sor került. A palotában kísérő volt a fiatalok segítségére, aki többek között mesélt a magyar katolikus egyház és az egri érsekség történetéről, valamint bemutatta a palota alatt húzódó pincerendszer egy részletét.

A későbbi vacsoránál pedig a résztvevők Európával és benne Magyarországgal kapcsolatos tudásukat tesztelhették egy játékos kvíz keretében.A második nap még több izgalmas élményt tartogatott
A fiatalok a napra való ráhangolódás után délelőtt az egri Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont felé vették az irányt, ahol a Barna György Optikatörténeti kiállítás mellett a Camera Obscura segítségével egyedi módon, felülnézetből szemlélhették meg a várost; sőt mi több, számos érdekességet megtudtak a város épületeiről, látképéről is. 
De nem csak fentről, hanem Eger sétálóutcáját bejárva is volt lehetőségük megismerni a várost. A séta közben a résztvevőknek az aktív társadalmi részvételhez kapcsolódó játékos feladatokat kellett megoldaniuk.

A rendezvény első napja túlnyomó részt egymással és a várossal való ismerkedéssel telt, de az Egri Érseki Palotában tett látogatásra is sor került. A palotában kísérő volt a fiatalok segítségére, aki többek között mesélt a magyar katolikus egyház és az egri érsekség történetéről, valamint bemutatta a palota alatt húzódó pincerendszer egy részletét.
A későbbi vacsoránál pedig a résztvevők Európával és benne Magyarországgal kapcsolatos tudásukat tesztelhették egy játékos kvíz keretében.

A második nap még több izgalmas élményt tartogatott
A fiatalok a napra való ráhangolódás után délelőtt az egri Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont felé vették az irányt, ahol a Barna György Optikatörténeti kiállítás mellett a Camera Obscura segítségével egyedi módon, felülnézetből szemlélhették meg a várost; sőt mi több, számos érdekességet megtudtak a város épületeiről, látképéről is. 
De nem csak fentről, hanem Eger sétálóutcáját bejárva is volt lehetőségük megismerni a várost. A séta közben a résztvevőknek az aktív társadalmi részvételhez kapcsolódó játékos feladatokat kellett megoldaniuk.

Eger utcái megannyi felfedezni valót nyújtottak, ugyanakkor az újabb kalandokért délután ismét a város alagútrendszerébe kellett ellátogatni. A meetup egyik kiemelkedő eseménye következett, a Szemfényvesztés kiállítás, ahol a DiscoverEU utazók a komfortzónájuk határait feszegették.

Ugyanis a tárlat során – miképpen annak szlogenje („Lásd, amit nem láthatsz! – A láthatatlan kaland”) is jelzi –, a nem látó, vak emberek bőrébe kellett, hogy helyezkedjenek. Ahogyan néhány órával később maguk a DiscoverEU utazók fogalmaztak, érdekes módon éppen ez az élmény „nyitotta fel a szemüket” arra, hogy ami legtöbbünk számára a mindennapokban természetes az másoknak rengeteg kihívást jelenthet.

Este az események tovább folytatódtak a 233 éves István pince és Nemzeti Bormúzeumban, ahol fiatalok a gazdag gasztronómiai élmény mellett arról hallottak, hogy a borkészítés miképpen határozta meg Eger és környékének történetét, tradícióit. Az élményt tovább fokozta, hogy a vacsora mellé egy háromtagú roma zenekar szolgáltatta a zenét. A muzsikaszó végül egy közös éneklést és táncolást eredményezett, ahol a különböző országból érkezett fiatalok önfeledten, a formálódó interkulturális barátságokat elmélyítve élvezték a magyar és roma népi dallamokat.
Az este a bormúzeumban tett látogatással azonban még mindig nem ért véget! 

Egy csoportos kvízen keresztül a DiscoverEU utazók az Erasmus+ és Európai Szolidaritási Testület programok további lehetőségeivel, valamint az Eurodesk szolgáltatásokkal ismerkedtek meg. Végül a nap eseményeit egy reflektív gyakorlattal összegezték.

Az utolsó naphoz elérkezve a fiatalok még mindig kitartó lelkesedéssel várták a hátralévő élményeket. Az energizáló feladatok ezúttal sem maradhattak el, amiket Eger leghíresebb látványosságának, az egri várnak a felkeresése követett. A Dobó István Vármúzeumban vezetett séta által tárult fel a résztvevők előtt a várvédők története, a kazamatákban pedig szinte az egri hősök szerepében érezhették magukat.

Végül az esemény zárásához közeledve nem maradt más hátra, mint a rengeteg szerezett élmény és tapasztalat felidézése, a tanultak átgondolása. Továbbá a résztvevők megfogalmazták a jövőre vonatkozó céljaikat, amik szinte kivétel nélkül tartalmazták az Erasmus+ és Európai Szolidaritási Testület nyújtotta lehetőségekbe történő ismételt bekapcsolódást.

A meetupról készült összefoglaló videónk megtekinthető az Eurodesk Hungary Instagram oldalon és az Erasmus+ Ifjúság és Eurodesk Facebook oldalon
Az egy évvel korábbi, 2022-es budapesti meetupról készült összefoglalónk pedig itt olvasható.


_

Utolsó módosítás: 2023.09.07.