„Minél több mindent és több embertől szeretnék tanulni” - Interjú Skultéti Zitával, a szakképzési szektor tehetségével

2023.10.25.

Hír | Szakképzés

Skultéti Zita, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum tanulója már számos alkalommal bizonyította rátermettségét és a szakmája iránti elhivatottságát: eredményesen szerepelt több nemzetközi versenyen, köztük az idei EuroSkills versenyen, Gdansk-ban.

Zita sikereihez az Erasmus+ program is hozzájárult, erről kérdeztük:

Mi motivált arra, hogy részt vegyél az Erasmus+ programban?

A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában több különböző Erasmus+ programra jelentkezhetnek a felsőbb évesek és én elhatároztam, hogy minél több mindent és több embertől szeretnék tanulni.
Külföldi útjaim során találkoztam olyan gépi berendezésekkel, amivel itthon még nem, ez mindenképpen segített abban, hogy a szakmámban fejlődhessek.

Személyes és szakmai fejlődés az Erasmusplusszal

Hogyan járult hozzá az Erasmus+ a személyiséged alakulásához?

Az Erasmus+ utak által sokkal nyitottabb lettem a világ felé, sokkal szívesebben tanulok más ország kultúrájáról, gasztronómiájáról, hagyományairól, illetve sokkal közvetlenebb lettem az emberekkel.

Hogyan járult hozzá az Erasmus+ a szakmai fejlődésedhez?

Az Erasmus+ támogatásával volt lehetőségem kiutazni Dániába, ahol kétszer egy hetet tölthettem, az iskola és más középiskola kollégáival. Itt új technológiát ismerhettem meg, szakmai fortélyokat és recepteket sajátítottam el. Olyat tanultam a szakmáról, amit máshol még nem láttam.

Ezen kívül 2022-ben részt vettem a belgiumi Startech's day-en megszervezett Pék Skills versenyen, ahol belga és osztrák versenyzőkkel mértem össze a szakmai tudásom. Itt betekintést nyerhettem a nemzetközi versenyek lebonyolításába és a Skills rendszer pontozásába. Ezen tapasztalatok megszerzésével sokkal felkészültebbnek éreztem magam a lengyelországi EuroSkills versenyen.

Az Erasmus-os élményed hogyan segítette az EuroSkills versenyen való részvételed?

Az Erasmus+ utak nagy segítséget jelentettek, mivel így nem először kerültem idegen környezetbe, ahol más és más nyelveken beszélnek. Ennek köszönhetően nekem is sokat fejlődött az angol tudásom.

„A mai napig ámulok és bámulok, hogy ide kijuthattam”

Milyen sikereidre vagy a legbüszkébb? Hogyan járult hozzá ezekhez az Erasmus+?

A belgiumi Pék Skills versenyen 2. helyezést értem el. Ez volt az első nemzetközi versenyem, itt 17 éves voltam és a mai napig ámulok és bámulok, hogy ide kijuthattam.

A kezdetekben, az első versenyem után, nem gondoltam volna, hogy ez vár rám, hogy ilyen sikereim lesznek. Ez mindig motivál a következő versenyre. Az Erasmus+ programnak köszönhetően pedig az oktatóim személyesen, a helyszínen is szurkolhattak nekem.

Jó látni, hogy Magyarországon és nemzetközi szinten a fiatalok ilyen nagy elszántsággal és szenvedéllyel űzik a szakmájukat.

Segítenek abban, hogy a maximumot hozzák ki magukból

Mit üzennél azoknak, akik bizonytalanok a programokban való részvételben?

Amikor én álltam az Erasmus-os utazásom előtt, féltem, hogy hogyan tudok majd egy idegen országban boldogulni és hasznosítani a már megszerzett tudásom, hiszem még a nyelvtudásom is hiányos volt.
Mindezek csak apróságok: a tanárok elkísérik a diákokat és mindenben segítenek nekik, hogy a maximumot hozzák ki magukból. Mindezt nem csak szakmailag teszik, hanem lelkileg is, hiszen az elején nehéz elszakadni a családunktól hetekre vagy akár hónapokra.

Mindenképpen megéri mert csodás élményeket és barátokat szerez az ember. Szóval mindenképpen merjenek belevágni és tanuljanak sokat mert nem fogják megbánni!

Idén október 23 és 27 között a különböző helyi, regionális és országos szervezetek, illetve szakképzéssel foglalkozó partnerintézmények rendezvényeinek ad teret az Európai Szakképzési Hét.

Böngésszen az események között és legyen részese a programsorozatnak!

Korábbi híreink a témában:

További információ

Utolsó módosítás: 2023.10.25.