Minden adott, hogy az Erasmus+ hallgatói mobilitások megvalósulhassanak

2023.10.27.

Hír | Felsőoktatás

Sajtótájékoztatót tartott a Tempus Közalapítvány az Erasmus+ program aktuális helyzetével kapcsolatban.

Az Erasmus+ források aktuális helyzetéről és az Óbudai Egyetem példaértékű új kreditelfogadási módszertanáról szólt az Erasmus+ program hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány október 26-án megrendezett sajtóeseménye.

Az Erasmus+ az Európai Unió egyik legnépszerűbb programja, mely számos lehetőséget biztosít az oktatás és képzés minden szereplője számára. A program magyarországi indulása óta több mint 80 ezer hallgató utazhatott külföldre az ösztöndíjjal, és idén közel 10 ezer magyar egyetemistáknak van lehetősége nemzetközi mobilitási csereprogramon részt venni.

A sajtóeseményen Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója beszélt az Erasmus+ felsőoktatási szektor forrásainak helyzetéről. Jelenleg 50 magyar felsőoktatási intézmény vesz részt az Erasmus+ programban, ebből 21 modellváltó intézmény, akikkel az Európai Tanács 2022 decemberében közzétett határozata alapján a Tempus Közalapítvány nem köthet támogatási szerződést a határozat visszavonásáig. A főigazgató elmondta, hogy a 2022-es fel nem használt uniós forrásoknak, és a magyar kormány által biztosított 1,8 milliárd forintos kiegészítő támogatásoknak köszönhetően minden adott, hogy az idén őszi és a jövő tavaszi félév során a modellváltó intézményekben is megvalósulhassanak a hallgatói és oktatói mobilitások.

A legnagyobb kihívást a csereprogramok keretében a külföldön folytatott, jellemzően féléves tanulmányok hazai egyetemen való elismertetése jelenti. Az Óbudai Egyetem rektora, Professzor Dr. Kovács Levente a sajtóeseményen bejelentette, hogy a hallgatók nemzetközi szakmai tapasztalatszerzésének elősegítése céljából 2023. szeptember 1-től 100%-os kreditelismerést vezettek be a külföldi mobilitást választó mesterképzéses hallgatók esetében. Továbbá törekednek arra, hogy a közeljövőben az alapképzéses hallgatók esetében is megvalósulhasson az összes külföldön szerzett kredit elfogadása.


Bodrogi Richárd, főigazgató, Tempus Közalapítvány | Professzor Dr. Kovács Levente, rektor, Óbudai Egyetem
fotó: Óbudai Egyetem

A rektor elmondta, hogy az új tantervi háló kidolgozásával kívánják ösztönözni a hallgatói mobilitást, és ez egy fontos lépés a hallgatók felzárkóztatásának is. Nem csak teljes kreditelismeréssel, hanem az Erasmus+ ösztöndíj összegének növelésével is támogatják a hallgatókat: az intézmény havi 100 euró többlettámogatással egészíti ki a hallgatók ösztöndíját. Ezt a többlettámogatást az Óbudai Egyetem intézményi forrásokból biztosítja a hallgatói számára.

A Tempus Közalapítvány szintén kínál kiegészítő támogatásokat, melyek az Erasmus+ programban részt vevő összes hazai egyetem jogosult hallgatói számára elérhetőek. Az esélyegyenlőségi és a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók kiegészítő pénzügyi támogatása havi 250 eurós összeggel segíti a kevesebb lehetőséggel rendelkezőket a programban való részvételben.

További információk az Erasmus+ programról: erasmusplusz.hu

_

Utolsó módosítás: 2023.11.07.