Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasol a kritikus munkaerőhiány kezelésére

2023.11.23.

Hír | EU, Szakképzés

A Bizottság új intézkedéscsomagot terjeszt elő a képzett és szakmájukban tehetséges munkavállalók mobilitásának előmozdítására. A benyújtott intézkedések célja, hogy növeljék az EU vonzerejét a nem uniós országokból származó álláskeresők számára, és megkönnyítsék a munkavállalók mobilitását.

A bemutatott intézkedések közé tartozik egy új uniós tehetségbázis létrehozása, amely azt hivatott elősegíteni, hogy az uniós munkáltatók és a harmadik országbeli álláskeresők könnyebben egymásra találjanak. Ezen túlmenően a Bizottság olyan intézkedéseket javasol, melyek elősegítik a képesítések elismerését és a tanulói mobilitást. Az előterjesztett kezdeményezések a Készségek Európai Évének kulcsfontosságú eredményei.

EU Talent Pool - Az EU-n kívüli munkaerő-toborzás megkönnyítése érdekében

A Bizottság egy uniós tehetségbázis létrehozását javasolja a nem uniós országokból származó álláskeresők toborzásának megkönnyítése érdekében az EU-szerte hiányos szakmákban. Ez egy innovatív intézkedés, az első ilyen típusú uniós platform, amely megkönnyíti és gyorsabbá teszi a nemzetközi munkaerő-toborzást, és segíti a munkáltatókat is. Az EU Talent Pool-ban való részvétel önkéntes lesz, ezen kívül tájékoztatást ad a tagállamok munkaerő-toborzási és migrációs eljárásairól, és biztosítja a tisztességes munkaerő-felvételt.

A harmadik országokban szerzett képesítések könnyebb és gyorsabb elismerése

A képesítések elismerésének és a nem uniós országokban megszerzett készségek érvényesítésének megkönnyítése kulcsfontosságú tényező a szakképzett munkaerőt kereső munkaadók, valamint az uniós munkaerőpiacra belépni kívánó harmadik országbeli állampolgárok számára is.

A Bizottság intézkedést javasol a harmadik országbeli állampolgárok készségek és képesítések elismerésének egyszerűsítésére és felgyorsítására. A cél a nemzeti elismerő hatóságok kapacitásának fejlesztése. Ez lehetővé tenné, hogy az elismerésről szóló határozatokat gyorsabban meghozzák az EU-s hiányszakmákban.

Tanulási mobilitás mindenki számára

Az „Európa mozgásban – tanulási mobilitási lehetőségek mindenki számára” javasolt tanácsi ajánlás célja a mobilitás fellendítése az oktatás és képzés valamennyi területén. Ez az intézkedés felkéri a tagállamokat arra, hogy az EU-n belüli tanulási mobilitást tegyék az összes oktatási és képzési út szerves részévé.

A Bizottság új, ambiciózus célokat javasol 2030-ra: a mobilitási tapasztalatok arányának növelését legalább 25%-ra a felsőoktatásban végzettek esetében, legalább 20%-ra a hátrányos helyzetű tanulók esetében, és legalább 15%-ra a szakképzésben tanulók esetében.

További információ a témáról az Európai Bizottság honlapján található.

_

Utolsó módosítás: 2023.12.07.