Hogyan hatott a COVID az európai sport szektorra? - Elkészült a Bizottság jelentése

2024.02.29.

Hír | Sport

Az Európai Bizottság szakértői csoportjának nemrég megjelent zárójelentése átfogóan vizsgálta a hatásokat és számos megoldást javasolt a szektor helyreállításhoz.

Az Európai Bizottság 2021-ben hozta létre azt a szakértői csoportot, melynek kitűzött feladata a COVID-19 világjárvány sport szektorra gyakorolt rövid- és hosszú távú hatásainak vizsgálata és a felfedett negatívumokra való helyreállítási lehetőségek ajánlása.

A kutatás eredményeként 2024 elején jelent meg a zárójelentés, mely nem kizárólag a pandémia közvetlen hatásaira összpontosít, hanem olyan tágabb kérdésekre is, mint a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás és a döntéshozók szerepe a sport szektorban.

A teljes jelentés elérhető az europa.eu oldalán!

A kihívások évei

A COVID-19 világjárvány példátlan jelenség volt, amely addig nem látott egészségügyi kockázatok, társadalmi és gazdasági kihívások elé állította a tagállamokat.

A sport szektor is jelentős hátrányokat szenvedett, hiszen a járvány rendezvények lemondásához, létesítmények bezárásához és a fizikai aktivitás csökkenéséhez vezetett, felborítva az addig ismert, bárki számára elérhető hobbi-, tömeg-, és az élsportolási lehetőségeket.

Az Európai Tanács a válság hatásainak csökkentésére és a sportintézkedésekre való összpontosításra szólította fel a tagállamokat, különös tekintettel az alulról szerveződő sportszervezetek és infrastruktúrák kialakítását célzó támogatások sürgősségére.

Megoldási lehetőségek gyűjteménye

A tanulmányban mindezek mellett számos megoldási lehetőséget részeleteznek a szakértők, mint például:

  • Hálózatok és információmegosztás jelentősége
  • Kockázati felkészültség növelése
  • A sport és a fizikai aktivitás előnyeinek népszerűsítése
  • A közegészségügybe való befektetés
  • Az emberi jogok védelme a sportszervezeteken belül
  • A sportolók munkavállalói szociális jogainak átdolgozása
  • Fenntarthatóság és környezetvédelem párhuzamba helyezése a sport szektorral

A jelentés kitér az Erasmus+ program lehetőségeire, hiszen annak sport szektora kiemelten erősíti a sportszervezetek, a hatóságok és más felek közötti együttműködést. Célja a sport európai dimenziójának fejlesztésére irányuló, különös tekintettel az alulról szerveződő sport fejlesztésére vonatkozó célkitűzések támogatása.

A sport szektor 2023-ban hazai keretek között is megnyitotta kaput, így számos lehetőséget nyújt a tömeg-és szabadidősport területén működő szervezetek munkatársainak szakmai és személyes fejlődésére. A szektor mindemellett elősegíti a társadalmi befogadást és diverzitást, valamint lehetőséget biztosít az innovatív módszerek alkalmazására és megvalósítására.

További információk az Erasmus+ sport szektorról az erasmusplusz.hu oldalon elérhetőek!

Utolsó módosítás: 2024.03.25.