Discover EU - Élményalapú tanulás a komfortzónán túl

2024.03.01.

Magazin | Ifjúság

A DiscoverEU az Erasmus+ 18 éves fiatalokat támogató programja, amely évente két alkalommal várja azok jelentkezését, akik az utazás élményén keresztül szereznének kulturális ismereteket, fejlesztenék nyelvtudásukat  és a sikeres felnőtt élethez szükséges kompetenciáikat, készségeiket. Olyan fiatalok mesélnek élményeikről, akik már éltek a lehetőséggel.

Fóti Neszta

„A füzetkém, amit útinapló gyanánt magammal vittem, az utazás végére megtelt üzenetekkel és rajzokkal az új ismerőseimtől. A telefonom figyelmeztetett, hogy fogytán a tárhely, annyi képet készítettem. A DiscoverEU applikáció szerint pedig több ezer kilométert utaztam csak vonattal. Hogy láttam-e mindent Európában? Nem. Hogy van-e, amit másképp csinálnék? Lehet. Hogy belevágnék-e újra? Egészen biztosan!" 

Neszta utazásának állomásai: Ausztria, Norvégia, Svédország, Dánia, Németország, Belgium, Luxemburg, Franciaország, Svájc, Olaszország

Fiatal lány háttérben az Eiffel toronnyal és a Szajna folyóval
Fóti Neszta a Szajna partján

Dávid Szabolcs

„Korábban nem igazán voltam magamra utalva: soha nem utaztam egyedül, sőt még kollégista sem voltam. Így az út ilyen szempontból tartogatott kihívásokat, de ezek segítettek abban, hogy önállóbbá váljak – amiről valójában a felnőtt élet is szól.” 

Szabolcs utazásának állomásai: Szlovénia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Hollandia, Csehország

Szalai Donát

„A három hét alatt rengeteg feledhetetlen élménnyel gazdagodtam. Csakhogy néhányat említsek: a DiscoverEU lehetőségnek köszönhetően megismerkedtem számos magyar és más nemzetiségű emberrel; olyan eseményeken vettem részt, amiket itthon el sem tudtam volna képzelni; mélyebb betekintést kaptam az Európai Unió működésébe, illetve átéltem a vonatos utazás megannyi vicces pillanatát is.” 

Donát utazásának állomásai: Csehország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Franciaország, Svájc

 

DEU beszámoló Donát története kép3Szalai Donát az Európai Parlamentnél

Toma Áron

„Megtanultam, hogy bár sok felkészüléssel jár egy ilyen hosszabb út, ha van bátorsága az embernek, hogy belevágjon, akkor egy életre szóló élménnyel lehet gazdagabb a felnőtté válás küszöbén.” 

Áron utazásának állomásai: Svájc, Dánia, Svédország, Németország, Szlovénia, Ausztria

Végh Benjámin

„Őszintén szólva úgy gondolom, hogy mind egyedül, mind csoportosan ez egy nagyon jó lehetőség: ha egyedül vágsz neki, akkor sok mindent megtanulsz magadról, a környezetről, és arról, hogy miként éled meg, hogy távol vagy az otthonodtól. Viszont ha csapatban indulsz el, akkor tudsz másokkal osztozni az élményeken. Személy szerint egyáltalán nem bántam meg, hogy egyedül utaztam.” 

Benjámin utazásának állomásai: Franciaország, Svájc, Olaszország, Görögország 

Vonatállomásforrás:Shutterstock

Fónagy Kitti

„A tervezés során nagyon sokat segített, hogy csatlakoztam a Facebook és Messenger csoporthoz, Instagramon is felkerestem az Eurodesk oldalát és nagyon sok információt megtudtam. (…) Utána pedig a meetupokra is becsatlakoztam.” 

Kitti utazásának állomásai: Franciaország, Spanyolország 

DiscoverEU a társadalmi befogadás elősegítéséért

Az új esélyegyenlőségi pályázattípus keretében szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai kaphatnak támogatást arra, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkező 18 éves fiatalok számára is elérhetővé tegyék a DiscoverEU-élményt.

Tari Zsolt Attila
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs Igazgatóság


A cikk eredetileg a Pályázati Pavilon 2023-as számában jelent meg. Hasonló tartalmakért lapozza fel online kiadványunkat vagy töltse le magazinunkat PDF-ben!  

Utolsó módosítás: 2024.03.01.