NO HATE SPEECH MOZGALOM - Fiatalok az online gyűlöletbeszéd ellen

2017.07.25.

Magazin | Ifjúság

Az interneten megjelenő gyűlöletbeszéd visszaszorítását, a fiatalok emberi jogokkal kapcsolatos érzékenyítését és aktív állampolgári részvételük ösztönzését tűzte ki célul az Európa Tanács kezdeményezésével megvalósuló nemzetközi ifjúsági kampány.

Az internet ─ elsősorban a közösségi média révén ─ mára mindannyiunk számára lehetővé teszi, hogy médiatartalmakat hozzunk létre, publikáljunk, osszunk meg és fogyasszunk. Ez nagyban hozzájárul a szabad véleménynyilvánításhoz, az önkifejezéshez és a minket körülvevő virtuális és valós közösség életében való részvételhez. Az online térben felléphetünk azokban a kérdésekben, amelyek érintenek, érdekelnek bennünket, és összefoghatunk másokkal olyan ügyekért, amelyeket a szívünkön viselünk. De ugyanúgy áldozattá, visszaélés és jogsértés tárgyává is válhatunk, többek között a gyűlöletbeszéd és az internetes zaklatás különböző formái miatt. A gyűlöletbeszéd nem új jelenség, az emberi jogok az online térben is érvényesek, és az interneten zajló emberi interakciók révén ugyanúgy sérülhetnek, mint a való világban. Az ifjúsági korosztály körében elterjedt online gyűlöletbeszéd és annak a demokratikus együttélést érintő destruktív hatása nyomós okot ad a cselekvésre.

DE MIT JELENT A GYŰLÖLETBESZÉD KIFEJEZÉS?

A gyűlöletbeszéd, az Európai Tanács definíciója szerint, magába foglal minden olyan megnyilvánulást, amely etnikai alapú gyűlöletet, idegengyűlöletet, antiszemitizmust vagy a gyűlölet más, intolerancián alapuló formáját terjeszti, ösztönzi, népszerűsíti vagy igazolja; beleértve az agresszív nacionalizmus és etnocentrizmus, a kisebbségek, a bevándorlók és a bevándorló származású személyek elleni diszkrimináció és ellenségesség által kifejezett intoleranciát.

Az ifjúsági kampány a Fiatalok az online gyűlöletbeszéd ellen című projekt részeként 2013- 2018. között valósul meg, és az egyenlőség, a méltóság, az emberi jogok és a sokszínűség mellett foglal állást, valamint az online formában előforduló diszkrimináció, rasszizmus és gyűlöletbeszéd ellen lép fel. A projekt a fiatalok bevonására és aktív részvételére épül, eszközei pedig a figyelemfelkeltés, az érdekérvényesítés és a különféle kreatív megoldások.  A kampány mára már európai szintű, sőt Európa határain is túlnyúló mozgalommá nőtt, amely hazai és nemzetközi folyamatai, programjai és akciói révén bevonja és felkészíti a fiatalokat és az őket összefogó szervezeteket arra, hogy felismerjék az eseteket, és cselekedjenek az ilyen típusú emberijog-sértések ellen.

A kampány hazai megvalósítására 2013 márciusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúsági ügyekért felelős államtitkárságának támogatásával kampánybizottság jött létre, melynek tagjai ifjúsági és emberi jogi területeken aktív civil szervezetek képviselői. A kampánybizottság munkájában a Tempus Közalapítvány is közreműködik. Az utóbbi évek során egyre több magyarországi ifjúsági szervezet kapcsolódott be a mozgalom tevékenységeibe, és az Erasmus+ program támogatásával itthon és Európa-szerte számos nemzetközi ifjúsági együttműködés valósult meg a témában, és járult hozzá közvetlenül is a No Hate Speech kampányhoz.

EMBERI JOGI NEVELÉS

A mozgalom egyik kiemelt célja a fiatalokkal foglalkozó szakemberek, pedagógusok, ifjúsági vezetők kompetenciafejlesztése, felkészítése az emberi jogok témakörében megvalósuló érzékenyítő foglalkozások, képzések, projektek megvalósítására, amelyekkel multiplikáló hatást érhetnek el. A projektek végső kimeneteként a fiatalok önmoderációja, önálló kezdeményezésű szerepvállalása is elindulhat az emberi jogok védelmében és a gyűlöletbeszéd tartalmak korlátozása terén. Ehhez a feladathoz konkrét eszközöket, szakmai módszertani anyagokat biztosítanak és képzési programokat valósítanak meg mind a magyarországi kampányban aktív szervezetek, mind az Európa Tanács Ifjúsági Igazgatósága.

A Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület kiadásában jelent meg magyar nyelven 2015-ben, majd átdolgozott formában 2016-ban az Európa Tanács Böngésző című módszertani kézikönyve az emberi jogi nevelésről és az online gyűlöletbeszéd elleni fellépésről. (Eredeti cím: Bookmarks.) A kiadvány 25 interaktív/kooperatív, a nemformális nevelés módszertanára épülő gyakorlatot, foglalkozástervet tartalmaz a 13-30 éves ifjúsági korosztály számára, amelyek számos különböző nézőpontból és nagyon sokszínű módszertani megközelítést alkalmazva járják körül a témát. A kézikönyv a gyakorlatokban érintett témakörökhöz kapcsolódóan részletes háttéranyagokat is tartalmaz, ezzel is támogatva a foglalkozásvezetők, csoportsegítők munkáját a felkészülésben és a téma feldolgozásában, valamint segítséget nyújt különböző akciók és programok tervezéséhez és megvalósításához.  

A No Hate Speech kampányban érintett témák:

  • a véleménynyilvánítás szabadsága
  • emberi jogok
  • rasszizmus és a diszkrimináció
  • a digitális műveltség
  • az internetes zaklatás
  • demokrácia és részvétel
  • kampánystratégiák
  • magánélet és biztonság
  • az online gyűlöletbeszéd kérdése

A kiadvány elérhető a www.nohatespeechmovement.org/public/download/Bookmarks_HU.pdf oldalon.

A Reményt a Gyermekeknek Egyesület és a Szubjektív Értékek Alapítvány folyamatosan szervez képzéseket és oktatói műhelyeket a Böngésző módszertanának elsajátítására trénereknek, ifjúságsegítőknek és pedagógusoknak. Ezekről az eseményekről és a kampány aktuális akcióiról a mozgalom Facebook oldalán lehet tájékozódni:
www.facebook.com/NoHateSpeechMozgalom

NO HATE NINJA - EGY EVS PROJEKT

Drienyovszki Eszter 2014-ben az Európai Önkéntes Szolgálat keretében töltött el egy évet a portugáliai Plataforma Portuguesa para os Direitos das Mulheres egyesületnél. Magyarországi küldő szervezete az Artemisszió Alapítvány volt. A No Hate Ninja elnevezésű projekt, amelyben részt vett, közvetlenül kapcsolódott a No Hate Speech mozgalom portugáliai tevékenységéhez. A projekt keretében Eszter grafikusi tehetségét, képességeit kamatoztatva posztereket, animációkat, illusztrációkat készített a kampány üzeneteihez, akcióihoz kapcsolódóan. Munkáival Európa-szerte találkozhatnak, akik követik a mozgalom különböző platformjait. A szervezet által megvalósított online és offline kampány ragyogó példája annak, hogyan lehet a fiatalok által kedvelt, internet adta eszközökkel – blogposztok, youtube videók, erős vizuális mémek – kreatívan és nagy elérést generálva a béke és az elfogadás üzenetét közvetíteni az interneten terjedő gyűlöletkeltő tartalmakkal szemben.

A projekt keretében készült munkákat itt lehet megtekinteni: http://nohateninja.tumblr.com/

A cikket összeállította:
Karvalits Ivett, Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

Illusztrációk:
No Hate Ninjas

A cikket elolvashatja a Pályázati Pavilon 2017/tavaszi számának 54-55.oldalán.

 

Utolsó módosítás: 2017.07.25.