Kutatás és közösség Közép-Európában

2018.05.07.

Hír | Felsőoktatás

A CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) 16 közép-európai ország akkreditált felsőoktatási intézményei között biztosít támogatást hallgató- és oktatócserék lebonyolításához. A magyarországi CEEPUS iroda pályázati koordinátorát, Kilin Emőkét kérdeztük, milyen lehetőségek rejlenek a hallgatók számára az ösztöndíjprogramban.

Mi az, ami kiemelendő a CEEPUS-ban más ösztöndíj programokhoz képest?

A legjelentősebb különbség abban van, hogy itt a hallgatók és oktatók hálózaton belül is utazhatnak. Ez azt jelenti, hogy nem teljes intézmények vagy országok között van kétoldalú szerződés, és történik meg a mobilitás. A 16 tagország akkreditált egyetemein működő karok vagy akár tanszékek, intézetek alakítanak ki szakmai közösségeket, a hallgatóknak pedig lehetőségük van a hálózat minden országába eljutni. 

Minden képzési cikluson belül legfeljebb 10 hónapot lehet CEEPUS ösztöndíjjal külföldön tölteni. Ez lehet kétszer 5 hónapos részképzés, de akár tízszer egyhónapos, rövid tanulmányút is.

A CEEPUS hálózatoknak szakmai, tudományos tartalma van, például létrejöhet egy olyan hálózat, amelyben szerves kémia tanszékek alakítanak ki kapcsolatot egy közös kutatás köré. Ehhez oktatók és kutatók egyaránt tudnak csatlakozni. De arra is van gyakorlat, hogy az intézmények interdiszciplináris területen valósítanak meg közös oktatási tevékenységet vagy kutatást. Így akár egy olyan együttműködés is létrejöhet, amelyben művészeti és gazdaságtudományi egyetemek tanszékei közösen dolgoznak ki egy art-management modult. 

Milyen előnyökkel jár a hálózati struktúra a hallgatók számára?

Mind az oktatók, mind a hallgatók esetében a legnagyobb előny a szakmai kapcsolatok kialakítása lehet. Fontos kiemelni, hogy nem csak csereprogramról van szó. Az egyes hálózatok tagintézményei szervezhetnek például speciális, intenzív kurzusokat vagy koordinációs találkozókat. Ez a lehetőség egész évben nyitott, az intézmények az országos CEEPUS irodákhoz nyújthatják be erre vonatkozó pályázataikat. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az egyik hálózat intézményének koordinátora szervez egy intenzív kurzust a többi partner bevonásával. A hálózat tagintézményeiből pedig érkeznek mind hallgatók, mind oktatók. Több olyan hálózat is működik, amely minden évben más partnerországban tartja ezeket a speciális kurzusokat.

Ezekre a kurzusokra külön is jelentkezhetnek a hallgatók?

Egy ilyen speciális kurzus is a szakmaiság jegyében szerveződik, a hálózati partnerek vesznek benne részt, ők a célcsoport. Külön az ezeken való részvételre nem lehet pályázni, ezekre a lehetőségekre a hálózatokban részt vevő intézmények hallgatói tudnak jelentkezni.

Általában meddig tart egy hálózati együttműködés?

Alapvetően a CEEPUS hosszútávú együttműködéseket támogat, viszont a költségvetés sajátossága miatt, az intézmények által beadott pályázatok mindig a következő tanévre szólnak. A beküldött mobilitási tervekben határozzák meg, hogy hány oktató és hallgató vehet részt adott évben egy hálózaton belül. Ennek ellenére nincs olyan nagy változás, nagy valószínűséggel a következő években is elérhető lesz a hálózatok 90%-a. Minden esetben az intézményi koordinátorok tudnak naprakész információval szolgálni a hallgatóknak.

Vannak szakok, tudományterületek, amelyeknél kimondottan népszerű a CEEPUS?

A mérnöki, informatikus tanszékek esetében elmondható, hogy Magyarországon különösen is népszerű a CEEPUS program. Ezen kívül az orvostudományi, valamint a bölcsészettudományon belül a különböző nyelvi szakok intézményei vannak többségben. De nem elhanyagolható a gazdasági és társadalomtudományi terület sem.

A szakmai kapcsolatok kialakításán túl mi szól még a CEEPUS mellett?

A hallgatók körében népszerűek a rövidtávú tanulmányutak. Ezeken belül van lehetőség például arra is, hogy a hallgató egy kinti partnerintézménynél írja meg a szakdolgozatát. Ebben az esetben teljeskörű könyvtárhasználat és szakmai konzultációk tartoznak az egy hónapos mobilitásba.

Hogyan történik a jelentkezés?

Az első lépés az legyen, hogy megnézzük, létezik-e olyan hálózat a tanszékünkön, amely érdekes lehet a számunkra. Ebben a tanszéki oktatók és az intézményi koordinátor is segítségünkre lehet.

Ha nincs a tanszéken ilyen hálózat, akkor érdemes megnézni (ceepus.info), hogy milyen egyéb hálózatok léteznek. Itt is hasznosak lehetnek a tanszéki oktatók ismeretei, kapcsolatai. Ebben az esetben freemoverként utazhatunk ki.

Freemoverként kizárólag valamelyik hálózat tagintézményébe tudunk pályázni?

Nem, a résztvevő 16 ország bármely akkreditált egyetemére lehet jelentkezni, akár olyan intézménybe is, ahol nincs CEEPUS hálózat. Ehhez a hallgatónak magának kell találnia fogadóhelyet és oktatót.

Viszont nagy előny, ha olyan tanszékre megyünk, ahol a kutatási témánkhoz vagy a tanulmányainkhoz kapcsolódó CEEPUS hálózatban tudunk részt venni. Ehhez az sem szükséges, hogy bármely magyarországi egyetem tagja legyen az adott hálózatnak.

Az a tanácsom, hogy minden esetben nyugodtan kérdezzük meg az oktatóinkat, hogy milyen egyetemeket, hálózatokat javasolnak!

Milyen dokumentumok szükségesek a pályázáshoz?

 Mindössze egy fogadólevél és két ajánlólevél szükséges a pályázáshoz. Nem követelmény a nyelvvizsga bizonyítvány, nincs meghatározva minimum tanulmányi átlag sem. Fontos még megjegyezni, hogy az idegennyelv-tudás sem feltétel minden esetben, hiszen lehet menni határon túli magyar nyelvű egyetemre is. 

A kint tartózkodás alatti időszakra vonatkoznak központilag meghatározott követelmények?

A CEEPUS-nál nincs tanulmányi szerződés vagy központilag meghatározott minimum kredit elvárás, ezeket mindig a hálózatban részt vevő egyetemek határozzák meg. Mivel azonban minden ösztöndíjasnak kötelező az aktív hallgatói státusz, emiatt az aktív félévre vonatkozó minimum kreditet természetesen teljesíteni kell.

Pályázati koordinátorként mi az amit kiemelnél, amit különösen szeretsz a CEEPUS-ban?

Sok 10 évnél is régebben működő hálózat van, ezek szakmailag nagyon tartalmasak, komoly hozzáadott értékkel bírnak. A hosszútávú együttműködésekben megvalósuló kutatásokba pedig aktívan bevonják a hallgatókat is. Ez az ösztöndíjprogram az egyes tudományterületek, a kutatók és oktatók, valamint a hallgatók számára is sok lehetőséget nyújt a fejlődésre.

 

Az interjút készítette: 
Tóth Bianka, 
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

Utolsó módosítás: 2018.05.09.