A felsőoktatás szociális dimenziója

Hátrányos helyzetű csoportok hozzáférése és részvétele a felsőoktatásban című kutatás

2016 | Tanulmányok, kutatási eredmények, EHEA

Mi az a szociális dimenzió? Kik a hátrányos helyzetű csoportok a felsőoktatásban? Milyen támogató szolgáltatások léteznek számukra a magyar felsőoktatásban? És hogyan kezelik a témát egyes európai országokban? Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Tempus Közalapítvány legfrissebb kutatása.

Elkészült a hátrányos helyzetű csoportok felsőoktatási hozzáférését és részvételét vizsgáló, A felsőoktatás szociális dimenziója című tanulmány. A kutatás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Tempus Közalapítvány együttműködésében megvalósuló Continuing EHEA reforms in Hungary című projekt keretében zajlott.

A tanulmány öt kiválasztott célcsoport hallgatói életútját vizsgálja a felsőoktatásba kerüléstől a munkaerőpiacra jutásig. Az európai folyamatok és a magyar rendszer sajátosságainak bemutatása mellett feltárja hiányosságokat is és számos hasznos javaslatot fogalmaz meg a vizsgálhatóság fejlesztéséhez, valamint egy még hatékonyabb támogatási rendszer létrehozásához. A magyarországi támogatási formákat bemutató fejezet részletesen felsorolja az egyes célcsoportok számára elérhető pénzbeli és nem pénzbeli támogatási formákat, valamint az egyéb elérhető egyesületi támogatásokat a felsőoktatási életút (bekerülés, bennmaradás, végzés és munkaerő-piacra kerülés) szakaszaiban. A tanulmány egyes intézmények esélyegyenlőségi szolgáltatásaitbemutató fejezetében pedig arra találhatunk jó gyakorlatokat, hogy intézményi szinten milyen eszközrendszerrel, hogyan lehet segíteni a különböző csoportokat tanulmányaik sikeres elvégzése érdekében. 

LETÖLTÉS (pdf, 3.87 Mb)