Az Európai Szolidaritási Testület egy európai uniós kezdeményezés – célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgáló önkéntes vagy egyéb projektmunkában vegyenek részt Európában.
Több projekttípust is elérhetővé tesz: lehetőség van egyéni vagy csoportos önkéntességre, gyakornoki tevékenységre vagy munkavállalásra, illetve kizárólag belföldön szolidaritási projekt megvalósítására.

A Szolidaritási Testület célja, hogy a társadalmi kihívásokra reagáljon: természetvédelmi projektektől időseket támogató programokon át kulturális projektekig bármit találhatsz, ami megfelel az Európai Unió kitűzött céljainak és elvinek.

Az Európai Szolidaritási Testület projektjeiben azok a fiatalok vehetnek részt, akik 18-30 évesek és regisztráltak a Testület portálján. A regisztráció során néhány információt kell megadnod magadról (hol laksz, hány éves vagy, milyen témák érdekelnek, milyen fajta projektben szeretnél részt venni, milyen területen vannak tapasztalataid, tudásod); projektet azután kezdhetsz el keresni, hogy aktiváltad a profilodat. Az oldal egyfajta „társkeresőként” működik: te is kereshetsz olyan projekteket, amik érdekelnek, illetve a szervezetek is küldhetnek neked önkéntes, gyakornoki vagy munkavállalói ajánlatot – amit természetesen nem kötelező elfogadnod, hogyha nem tetszik. A projektek kereséséhez itt találsz egy rövid Útmutatót. Ha pedig szeretnél minél hamarabb információt kapni arról, hogy egy szervezet téged választott-e, töltsd le az Európai Szolidaritási Testület appot a mobilodra!

Ha önkéntes projektben szeretnél részt venni, keresned kell egy magyar támogató szervezetet. A támogató szervezet feladata lesz majd, hogy (a fogadó szervezettel együttműködve) itthonról segítse az önkéntes projektre való felkészülésedet, a fogadó szervezet és közötted mediáljon, valamint a hazatérésed és visszailleszkedésedet segítse.

Az Európai Ifjúsági Portál adatbázisában kereshetsz magadnak támogató szervezetet. Ehhez az kell, hogy a szervezet székhelyét Magyarországra állítsd be, a szerepkörét pedig önkéntességen belül „Supporting”-ra. Emellett város szerint is kereshetsz szervezetet, így könnyen megtalálhatod a hozzád legközelebb lévőt!

Szolidaritási projektet legalább 5 fős csapatban valósíthatsz meg 2-12 hónapos időszakban belföldön. Ehhez regisztrálnotok kell a Testület oldalán, valamint be kell adnotok egy pályázatot a magyar nemzeti irodának (Tempus Közalapítvány), amelynek tartalmaznia kell céljaitokat és a célok eléréséhez szükséges tervet. Sikeres pályázás esetén az Unió támogatást nyújt a projektmenedzsmenthez és segítő coach felfogadásához.

Önkéntesség esetén a résztvevő (európai uniós) országok és a partner országok bármelyikében. A partnerországok közé tartozik:
• Törökország
• Liechtenstein, Izland és Norvégia
• Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna
• Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia
• Oroszország

Gyakornoki tevékenységet és munkavállalást az európai uniós országokban végezhetsz.

Szolidaritási projekteket a lakóhelyed szerinti országban (Magyarországon) valósíthatsz meg.

Nem, akárcsak az EVS, az Európai Szolidaritási Testület is egy mobilitási program.

Nem, ezeket a programfajtákat (meghagyva az alapjukat) felváltotta az Európai Szolidaritási Testület.

Volt Erasmus+ vagy EVS-önkéntesként csak akkor vehetsz részt a Testület önkéntes projektjében, ha az előzetes önkéntes tevékenységed maximum 2 hónapig tartott. Az önkénteskedéssel töltött összidő nem haladhatja meg a 14 hónapot; tehát ha előzetesen 2 hónapig vettél részt az Európai Unió valamely önkéntes programjában, a Testülettel még részt vehetsz egy (maximum) 12 hónapos projektben.

Nem, vagy csak az igazán személyes költségeket. Önkéntes projektek esetén az Európai Unió fedez mindent, amire szükség van ahhoz, hogy részt vegyél a projektben: az utazást a helyszínre és haza, a szállást, az étkezést, a biztosítást. Emellett kapsz valamennyi zsebpénzt is a mindennapi költségekre, valamint nyelvi támogatást és képzést, hogy minél könnyebben beilleszkedj a helyi társadalomba.

Gyakornoki tevékenység és munkavállalás esetén a Testület szintén nyújt neked nyelvi támogatást és képzést, valamint fedezi az utazás költségeit. Fizetést azonban attól szervezettől kapsz majd, ahol dolgozni fogsz – előzetesen kötelező szerződést kötnötök!

A támogatás mértéke, valamint a szervezettel való szerződéskötés mellett (lásd: Kell nekem fizetnem ezért? kérdés) a projektek jellege és emiatt a keresett résztvevő elvárt tudása is eltérő lehetnek. Míg az önkéntességhez elsősorban lelkesedés és érdeklődés kell, a másik két projekthez szakmai alapokra is szükséged lesz. Szakmai gyakorlatra elsősorban olyan fiatalokat keresnek, akik az adott szférában tanultak; munkavállaláshoz bizonyos esetekben már tapasztalatra is szükséged lesz.

Általánosan elmondható, hogy a részvételhez nem kell beszélned az adott ország nyelvét, hiszen kapni fogsz nyelvi támogatást. Azonban vannak olyan projektek, ahol a feladatok elvégzéséhez már a projekt elején szükséged lehet valamennyi nyelvtudásra, ezt a szervezet előzetesen jelzi majd!

A Cigna csak kiegészítő biztosítást nyújt. Azért, hogy az EGT-tagországokban is igénybe vehesd az orvosi ellátást, rendelkezned kell Európai Egészségbiztosítási Kártyával, amelyhez a magyar társadalombiztosítási jogviszonyodat folyamatosan fenn kell tartani (azaz fizetned kell a TB-t).

Írj az info[kukac]tpf[pont]hu e-mail címre!

Az Európai Szolidaritási Testület egy európai uniós kezdeményezés – célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgáló önkéntes vagy egyéb projektmunkában vegyenek részt Európában.
Lehetőség van egyéni vagy csoportos önkéntességre, gyakornoki tevékenységre vagy munkavállalásra, illetve kizárólag belföldön szolidaritási projekt megvalósítására.

A Szolidaritási Testület célja, hogy a társadalmi kihívásokra reagáljon, középpontba helyezve az alábbi területeket:

  • Társadalmi bevonás
  • Menekültek és migránsok befogadása és integrációja
  • Polgárság és demokratikus részvétel
  • Katasztrófamegelőzés és katasztrófaelhárítás
  • Környezet- és természetvédelem
  • Egészség és jóllét
  • Oktatás és képzés
  • Foglalkoztatás és vállalkozói tevékenység
  • Kreativitás és kultúra
  • Sport

Önkéntesség, gyakornoki tevékenység és munkavállalásos projekt megvalósítására non-profit és for-profit szervezetek, ifjúsággal foglalkozó intézmények vállalkozhatnak.

Önkéntesség esetén a szervezetek székhelyének az alábbi országok valamelyikében kell lennie:

  • Európai uniós országok
  • Törökország
  • Liechtenstein, Izland és Norvégia
  • Albánia, Bosznia-Hercegovina,Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia
  • Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldovai Köztársaság, Örményország, Ukrajna
  • Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia
  • Oroszország

A Testület foglalkoztatási projektjeiben (gyakornoki tevékenység és munkavállalás) az az Európai Unió tagállamaiban működő szervezetek / intézmények vehetnek részt.

Szolidaritási projekteket az Európai Unió valamely tagállamában élő fiatalok csoportja pályázhat meg.

Önkéntes, gyakornoki tevékenység, illetve munkavállalással kapcsolatos projekt esetén:
1. Pályázati útmutató beható megismerése.
2. Participant Portalon keresztül PIC szám igénylése.
3. Minőségi Tanúsítvány igénylése a nemzeti irodától.
4. Pályázat beadása a nemzeti irodának online űrlapon keresztül.
5. A nyertes pályázat adatainak feltöltése a PASS-on keresztül.
6. Projekt kivitelezése, nyomon követése, disszeminációja ► Mobolity Tool+

Szolidaritási projektek esetén:
1. Pályázati útmutató beható megismerése.
2. Participant Portalon keresztül PIC szám igénylése.
3. Pályázat beadása a nemzeti irodának online űrlapon keresztül.
4. Projekt kivitelezése, nyomon követése, disszeminációja ► Mobolity Tool+

A Participant Portalon történt regisztrációt követően kapja meg a szervezet a PIC kódját (Participant Identification Code), ami a szervezet azonosítására szolgál.

A Minőségi Tanúsítvány azt bizonyítja, hogy a szervezet megfelel a Szolidaritási Testület előírásainak. Csak Minőségi Tanúsítvánnyal rendelkező szervezetek nyújthatnak be önkéntes vagy foglalkoztatási pályázatot. A Minőségi Tanúsítvány megszerzése pályázati úton történik, a pályázatokat az illetékes nemzeti iroda (Tempus Közalapítvány) bírálja el; pályázatbenyújtásra bármikor lehetőség van.

A szervezetek az alapján nyújthatnak be pályázatot, hogy milyen Minőségi Tanúsítványuk van. Ha például egy szervezetnek fogadó szerepre jogosító Tanúsítványa van, akkor önkénteseket fogadhat. A Tanúsítvány típusa azt jelzi, hogy az adott szervezet képes a szerepkört betölteni (pl.: megfelelő körülményeket, fejlődési lehetőségeket tud nyújtani a résztvevő fiatalnak).

A Minőségi Tanúsítvány típusai:

  • Önkéntességhez kapcsolódó: 1) Fogadó szerep vagy 2) Támogató szerep
  • Gyakornoki tevékenységhez kapcsolódó
  • Munkavállaláshoz kapcsolódó

A Minőségi Tanúsítványról itt olvashat többet.

Az önkéntes fogadására alkalmas szervezetek projektjeik során önkéntesekkel dolgozhatnak együtt: helyet, ellátást, feladatokat tudnak nyújtani számukra. A támogató szervezet ezzel szemben az önkéntes külföldre költözését, majd hazatérését és visszailleszkedését segíti, a projekt alatt pedig mediátori szerepet tölt be a fogadó szervezet és az önkéntes között, amennyiben szükség van rá. Emellett a projekt koordinálását is a támogató szervezet intézni. Ha hátrányos helyzetű fiatal vesz részt a projektben, a támogató szervezet az ő bevonását is segíti.

Nem. Azoknak a szervezetek, akik akkreditáltak voltak az előző önkéntes rendszerben, és az akkreditációjuk még aktív, Minőségi Tanúsítvány nélkül is pályázhatnak önkéntes projektekre. Fogadó szervezetként a fogadó szerepre, küldő és/vagy koordináló szervezetként pedig a támogató szerepre jogosultak. Minőségi Tanúsítványt akkor kell igényelni, amikor lejárt az akkreditáció.

Nem kell, a fiatalok csoportja Minőségi Tanúsítvány nélkül pályázhat szolidaritási projektre, viszont a pályázáshoz befogadó szervezet segítsége szükséges. További információk>>

A PASS (Placement Administration and Support System) az a felület, ahová a fiataloknak és a szervezeteknek regisztrálniuk kell ahhoz, hogy megtalálják egymást. A fiatalok saját adataikat, tudásukat, érdeklődési körüket töltik fel, a szervezetek pedig elérhető projektjeiket. A felek keresés révén találhatnak egymásra; ha mindketten el tudják képzelni a közös munkát, akkor felvehetik egymással a kapcsolatot.

A PASS itt érhető el. Szervezetek számára készített angol útmutató pedig itt található.

Nem, ezeket felváltotta az Európai Szolidaritási Testület.

Nem. Csak az elektronikus űrlap Submit/Beadás gombjával lehet benyújtani a pályázatot.

Az EU mind a 28 hivatalos nyelvén be lehet nyújtani a pályázatot. Az angol nyelvű űrlap kitölthető magyarul is.

Utolsó módosítás: 2019.03.04.