Szolidaritási projekteket az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált legalább öt fiatal által alkotott csoport valósíthat meg azzal a céllal, hogy közösségükben a legfontosabb kihívásokra reagáljanak. Szolidaritási projektekben szervezetek befogadó szervezetként vállalhatnak szerepet.

Európai Szolidaritási Testület - Szolidaritási projektek

1. A pályázattípus célja

A szolidaritási projektek célja, hogy az Európai Unió és az Európai Szolidaritási Testület elveit és értékeit figyelembe véve helyi, közösségi problémákra nyújtsanak megoldást, miközben lehetőséget adnak arra, hogy a 18-30 éves fiatalok kezdeményező készsége fejlődjön. 

2. A pályázásra jogosultak köre

Szolidaritási projektet az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált legalább 5 fiatal által alkotott csoport valósíthat meg azzal a céllal, hogy közösségükben a legfontosabb kihívásokra reagáljanak. Szolidaritási projektekben szervezetek csak befogadó szervezetként vállalhatnak szerepet a fiatalok csoportjának adminisztrációs és pénzügyi folyamatait segítve; a projekt céljairól és megvalósításának módjáról a fiatalok csoportja dönt. 

3. Támogatható tevékenységek

A szolidaritási projektnek közvetlenül kapcsolódnia kell ahhoz a helyi közösséghez, ahol a fiatal résztvevők élnek, hogy a körülöttük lévő kihívásokra tudjanak reagálni, emellett egyes projektek regionális vagy akár nemzeti kérdésekkel is foglalkozhatnak. A szolidaritási projektnek a helyi kihívások kezelésével együtt hordoznia kell az európai dimenziót az európai szinten meghatározott prioritások bevonása révén. A projektek 2-12 hónapig tarthatnak és a résztvevő fiatalok lakóhelyének megfelelő országban kell megvalósulniuk.  

4. A programban részt vevő országok

Az Európai Unió tagállamai.

5. Pályázati feltételek

A Pályázati útmutató Solidarity Projects c. fejezete tartalmazza.

6. A támogatás mértéke

Az Európai Szolidaritási Testület a projekt hosszától függően havonta 500 euró projektmenedzsment támogatást nyújt a fiatalok csoportjának. Emellett lehetőség van coach felkérésére, aki az esetleges konfliktusok, problémák megoldásában segítheti a fiatalok csoportját. A hátrányos helyzetű fiatalok részvételét támogató költségeket 100%-osan megtéríti a program.

7. A pályázás menete

A pályázás menetéről a www.eusolidaritycorps.hu weboldalon olvashatnak.

8. A pályázatok beadásának határideje

Módosult határidő! A koronavírus-helyzetre való tekintettel ebben a pályázattípusban 2020. április 30. helyett 2020. május 7-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

2020. április 30. 12 óra (brüsszeli idő)
​2020. október 1. 12 óra (brüsszeli idő)

További információk a www.eusolidaritycorps.hu weboldalon olvashatók!

Utolsó módosítás: 2020.03.19.