Sok más európai uniós programhoz hasonlóan végéhez közeledik az elsősorban önkormányzatok és nonprofit, civil szervezetek számára pályázati lehetőségeket kínáló Európa a polgárokért program jelenlegi 7 éves szakasza is. A program már 2007 óta igyekszik segíteni projektjei révén a polgárokat az Európai Unió közös történelmének, sokszínűségének és működésének alaposabb megismerésében, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok megértésében, miközben aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre ösztönzi őket.

Az Európa a polgárokért program elmúlt 7 éve

Négyféle pályázattípusban lehet pályázni; az európai emlékezet és civil társadalmi projektekkel évente egyszer, a testvérvárosi találkozókkal és városok hálózatai projektekkel évente két alkalommal. Az európai emlékezet pályázati kategória a modernkori Európa történelmében létrejött önkényuralmi rendszerek kialakulásának okait vizsgáló, valamint az említett rezsimek által elkövetett bűnök áldozataira való emlékezést szolgáló projekteket, illetve a közelmúlt európai történelmének más meghatározó pillanatait és mérföldköveit feldolgozó projekteket támogatja. Fontos szempont emellett, hogy a projektötletek reflektáljanak Európa kulturális sokszínűségére és közös értékeire is. A civil társadalmi projektek kategóriában olyan, nemzetközi partnerségek által előmozdított projekteket lehet benyújtani, amelyek lehetőséget biztosítanak a találkozásra a különböző háttérrel rendelkező polgárok számára. Emellett a projekteknek biztosítaniuk kell a polgárok közvetlen részvételét az európai szakpolitikákhoz közvetlenül kapcsolódó folyamatokban is. A testvérvárosi találkozók helyi és európai szinten mobilizálják, valamint az uniós politikai menetrend konkrét kérdéseiről folytatott vitára ösztönzik a polgárokat. A városok hálózatai kategóriában pedig a hosszú távon, közös témán együtt dolgozó települések és egyesületek projektjei kapnak támogatást.

Magyarország a program legaktívabb pályázói közé tartozik Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Szlovákia mellett. Különösen igaz ez a hazai és európai szinten is legnépszerűbbnek tekinthető testvérvárosi találkozók pályázattípusban, melyben évről évre Magyarország és Szlovákia a legtöbb pályázatot benyújtó ország. Az eredményeket tekintve sem kevésbé sikeresek a magyar pályázók; évente több mint 30 hazai koordinálású projekt kap támogatást az Európa a polgárokért programban, a legtöbb ezek közül testvérvárosi találkozót valósít meg. Emellett minden évben 100 feletti azon hazai önkormányzatok és szervezetek száma, amelyek projektpartnerként vesznek részt támogatott projektekben. Bár a program utolsó, 2020. őszi pályázati körének eredményei még nem ismertek, így teljes képünk csak később lehet, a hazai önkormányzatok és szervezetek kiemelkedően sikeres szereplése az Európa a polgárokért program 2014 és 2020 közötti szakaszában vitathatatlan. 

2021-től új 7 éves pályázati és költségvetési ciklus indul, amely során az Európa a polgárokért program várhatóan egy nagyobb, Justice, Rights and Values Fund elnevezésű program nagyobb portfóliót magában foglaló, Citizens, Rights and Values Programme nevű ágának alprogramjaként folytatódik, megtartva az Európa a polgárokért program jelenlegi célkitűzéseinek és pályázattípusainak többségét.

Egy korszak ugyan lezárul az Európa a polgárokért programban, de 2021-től kezdődik egy új. Bízunk benne, hogy a hazai szervezetek és önkormányzatok legalább olyan sikeresek lesznek a következő 7 év során is, mint a jelenleg záruló pályázati programban.

Magyar közreműködéssel megvalósult projektpéldák gyűjteménye elérhető a Tempus Közalapítvány honlapján: tka.hu >> Kiadványok >> Európa a polgárokért
Az Európa a polgárokért program 2014 és 2020 közötti pályázati eredményeiről további részletek a honlapunkon találhatóak: tka.hu >> Pályázatok >> Európa a polgárokért >> Pályázati eredmények

Frank Nóra
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység

A cikk a Pályázati Pavilon 2020. őszi számában jelent meg.

Utolsó módosítás: 2020.12.14.