Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker 2017. szeptemberi évértékelő beszédében foglalta össze Európa jövőjével kapcsolatos gondolatait az Európai Parlament előtt.

Az Unió helyzete 2017 - Fogjuk be a szelet vitorláinkba!

Jean-Claude Juncker ismertette beszédében a 2018-as év prioritásait, valamint felvázolta elképzeléseit arról, miként alakul az Európai Unió 2025-ig.  Ennek során bemutatta az egységesebb, erősebb és demokratikusabb Unió megvalósítására irányuló ütemtervet, és szorgalmazta, hogy az ütemterv végrehajtására a 2019 tavaszán esedékes európai parlamenti választásokig kerüljön sor. Hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak a szabadság, az esélyegyenlőség és a jogállamiság alapelvein kell alapulnia.

Juncker elnök beszédéhez kapcsolódóan a Bizottság konkrét intézkedéseket fogadott el a kereskedelem, a beruházás-előszűrés, a kiberbiztonság, az ipar, az adatvédelem és a demokrácia területén. Jean-Claude Juncker az éghajlatvédelem és a migráció területén is előrevetített további bizottsági javaslatokat, valamint hangsúlyozta, hogy egyforma élelmiszer-minőség jár minden európainak.

Emellett Frans Timmermans első alelnökkel közösen szándéknyilatkozatot küldött az Európai Parlament elnöke és a Tanács soros elnökségét 2017 végéig betöltő észt miniszterelnök részére, részletesen kifejtve, milyen jogalkotási és egyéb kezdeményezéseket szeretne a Bizottság útnak indítani 2018 végéig.

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

A beszéddel kapcsolatos további hasznos anyagok az Európai Bizottság honlapján találhatóak.

Utolsó módosítás: 2018.03.23.