A jövő a közösségi munkahelyeké

2017 | Ifjúsági terület | cégek és oktatás, a munka világa | | Loffice

Címkék: Kooperatív megközelítés

Az előrejelzések szerint három éven belül a munkaerő 40%-át szabadúszók, egyéni vállalkozók és független tanácsadók teszik majd ki (Forbes). Az együttműködésre ösztönző közösségi terek különösen segítik a fiatalok elindulását a munka világában, akik leginkább a kapcsolati tőke és a tudásmegosztás miatt választják ezt a munkaformát. 

A coworking irodák új gazdasági és társadalmi trendek hatására születtek meg a 2000-es évek elején, számuk azóta világszerte folyamatosan nő. A közösségi irodák egy kialakulóban levő új munkakultúra lenyomatai: úgy tűnik, a jövő munkahelye már nem az általunk jól ismert kötelezően 8-tól 5-ig bejárós, hanem rugalmas, a közösségre, a megosztásra és a kapcsolatokra épül. Ezt a Z generációval kapcsolatban tanárként vagy ifjúságsegítőként nem árt szem előtt tartani. Ezek a közösségi terek sokszor inkubátorként is működnek és segítik az induló vállalkozásokat.

Coworking & Erasmus+

Az Erasmus+ program által finanszírozott “European Coworking Network” projekt öt ország hét szervezetét tömörítő, három éves stratégiai partnerség. A kezdeményezéssel ösztönözni szeretnék a fiatalok projektekre, termékekre, szolgáltatásokra vonatkozó ötleteinek megvalósítását, motiválni a fiatal vállalkozókat, növelni a kezdeményező készséget és a kreativitást. Az együttműködés része volt egy kutatás, egy oktatási modul kifejlesztése és vállalkozói workshopok megtartása. A partnerek munkájának eredményeképp az oktatási modulon kívül egy tanulmány és egy vállalkozói kézikönyv született meg, melyek a jövő vállalkozóinak kívánnak támpontokat biztosítani. A kutatásból kiderül, hogy a Z generáció fiataljainak 40%-a tervezi saját projekt elindítását a jövőben.

Legyél te is vállalkozó!

Hogyan segítheti egy app fogyatékkal élők munkához jutását, kamaszok kilépését a nagybetűs életbe vagy gyes-en levő szülők nyelvtanulását? A magyar projekt-partner, a Loffice szervezésében Budapesten megrendezett Youth Challenge vállalkozói workshopon résztvevő fiatalok ehhez hasonló projekteken ötleteltek. A résztvevők nemcsak releváns tudással gazdagodhattak a mini mesterkurzusoknak (ötletből start-up, márkaépítés, üzleti tervezés) köszönhetően, hanem üzleti kreativitásukat is próbára tehették. A pitch versenyen pedig élesben is kipróbálták, milyen az, ha befektetőket kell meggyőzni az ötletről. A leginspirálóbb, hogy valódi sikeres vállalkozókkal dolgozhattak együtt, mint például Klementz Kata, a Loffice társalapítója. Jó volt ennyi progresszív ötletet és vállalkozó-kedvet látni, hiszen, az előrejelzések szerint, ezeké a jövő.

 

Tudj meg többet a projektről! http://eucoworknet.com/  

  

                              

Tarján Enikő
Tempus Közalapítvány, Kommunikációs egység