Történelmünk kártyái - Történelmi személyiségkártya-játék

Közzétéve2016-08-10 11:10:42
ÖtletgazdaSzabó Márta Mária,
Az osztály (hetedik évfolyam) történelmi társasjátékot tervezett és készített el munkacsoportokban, egy online applikáció és letölthető szoftver segítségével. Az applikációt és letölthető változatát Halasi Tamás, az osztály egyik programozásban jártas tanulója készítette - sok közös beszélgetésünk, változtatások, fejlesztés eredményeként. Az applikáció alkalmazása elősegíti, hogy a kártyák tartalmilag és formailag egységes, igényes kivitelezésűek legyenek, irányítják a gyerekek kutatómunkáját, szempontokat, iránymutatást biztosítanak számukra.

A projekt megvalósításának időtartama kb. 2 hónap volt. Célja használható, érdekes, játszva tanulást lehetővé tévő társasjátékok készüljenek - ezeket a későbbiekben is használjuk, így átismételjük, rendszerezzük a történelmi személyiségekről tanultakat, gyűjtőmunkával bővítjük tudásunkat.
A projekt indításaként ismertetjük a projekt célját, bemutathatunk, akár röviden ki is próbálhatunk néhány példát, egy egyszerűbb személyiségkártyás játékot.
Szervezés, előkészítés: A tanulók 3-4 fős, lehetőleg vegyes képességű csoportokban dolgoznak, a projekt kezdetén lehetőséget kell biztosítanunk számukra, hogy megszervezzék, megtervezzék a munkájukat, be kell mutatnunk a szoftver használatát. (Mivel az osztály, ahol ezt kipróbáltam, járatos a csapatmunkában, számos csapatversenyen indulnak, így gördülékenyen, szervezetten, szívesen dolgoznak együtt, lemaradó diák nincs, lehetővé tettem, hogy maguk szervezzék meg csapataikat.)

Online felületen a projekt indításakor ismertetjük a projekt időbeosztását, a feladatleírást, az értékelés kritériumait.
Az egyes munkafázisokra egy-két hetet biztosítunk az osztály képességeit, lehetőségeit figyelembe véve. A munkacsoportok tagjaival érdemes folyamatos konzultációt folytatnunk az ötleteikről, nehézségeikről.

A szakaszok végén a tanár összefoglaló értékelést is adhat a projekt online felületén.
Az első szakaszban (1. hét) mintakártyák készülnek. Így meg tudjuk állapítani, hogy a feladat érthető-e, kell-e módosítani a feladatleíráson, határidőkön stb.
Ezután, a második szakaszban a munkacsoportok feladata egy személyiségkártyákon alapuló társasjáték megtervezése és elkészítése (minimum 32 darab kártya a megadott sablon alapján - mellékletekkel együtt: játékszabály, kellékek) (2-3. hét). A játékkártyákon szerepel a történelmi személyiségek neve, életük főbb dátumai, fontosabb műveik címe, jellemző képük, nemzetiségük, legfontosabb tisztségük, tevékenységük egy-két mondatos összefoglalója. A kártyák háttérszíne is beállítható, egyéb kiegészítő jeleket, információkat is fel lehet rajtuk tüntetni a tervezett játéknak megfelelően.
A kész társasjátékokat kipróbáljuk, értékeljük, folyamatosan bővítjük.
A további részletekért és letölthető anyagokért kérjük lépjen be